Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Suomen Olympiakomitean selvitys maalaa synkkää kuvaa suomalaisten urheiluseurojen tilanteesta

Mikko Salonen toimitusjohtaja Olympiakomitea
AOP

Suomen Olympiakomitea teetätti toukokuun aikana selvityksen korona-ajan vaikutuksista suomalaisiin urheiluseuroihin. Kyselyyn vastasi 815 urheiluseuraa ympäri Suomen ja sen tulokset eivät mairittele tilannetta.

Olympiakomitean selvityksen toteuttivat tutkijat Pasi Mäenpää ja Anni Pollari. Saatujen vastausten perusteella arvioitiin koronan vaikutusta koko suomalaiseen seuratoimintaan.

Arvion mukaan noin 350000 säännöllistä harrastajaa on tauolla tai lopettanut seuratoiminnassa. Noin 200000 uutta harrastajaa ei ole tullut seuratoimintaan tai odottaa seuratoiminnan alkamista. Jäsenmäärä on seuroissa pienentynyt noin 280000 henkilöllä.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan tilanne on huolestuttava.

– Lajikohtaiset erot ovat suuria, mutta tilanne on joka tapauksessa vakava. Seuratoiminta on suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalka, joka koskettaa tavalla tai toisella lähes kolmasosaa suomalaisista. Kyseessä on Suomen suurin kansanliike, jonka kuihtumisella olisi merkittäviä vaikutuksia koko yhteiskuntaan, Salonen toteaa.

Kyselyn perusteella urheiluseurojen tulot ovat laskeneet vuodesta 2019 keskimäärin 18 %. Seuroista 35 % on joutunut keskeyttämään toimintansa. Seurat sopeuttivat talouttaan vähentämällä kilpailumatkustamista, perumalla leirejä ja siirtämällä varustehankintoja.   

– Tämä ei ole tietenkään hyvä asia, jos säästöjä joudutaan hakemaan niin, että seurat eivät kykene toteuttamaan perustoimintojaan. Eniten haasteita on ollut seuroilla, joilla on korkeat kiinteät kulut. Työsuhteiset työntekijät ja omat liikuntatilat aiheuttavat kuluja, mutta toimintarajoitukset eivät ole mahdollistaneet tuloja. Sopeutumistoimina työntekijöitä on lomautettu ja jopa irtisanottu, Salonen toteaa synkkänä.

Salonen ei usko lähitulevaisuuden tuovan helpotusta.

– Seurajohtajien arviot ennustavat haasteiden jatkuvan syksyllä 2021, vaikka kaikki toimintarajoitukset olisivat jo poistuneet. Seuratoimintaan lähivuosina tulevat ikäluokat pienenevät ja nyt korona on vielä estänyt monen liikuntaharrastuksen aloittamisen kokonaan.

Kokonaiskuva on selvä, tätä tilannetta ei ole varaa päästää enää yhtään pahemmaksi.

– Urheiluseuroille on annettava kiitosta siitä, kuinka hyvin ne ovat sietäneet vaikeita aikoja ja olosuhteita. Loputtomiin eivät seuratkaan veny, joten nyt tarvitaan laajaa kansallista yhteistyötä seurojen tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Seuratoiminnassa on mukana 1,8 miljoonaa suomalaista, jotka pyörittävät taloudellisesti, sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti korvaamattoman arvokasta toimintaa. Tätä toimintaa Suomella ei ole varaa kadottaa, Salonen painottaa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut