Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Alennuskoodit - Bonuspanda.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi
Pussit.com mainos iso

Tokio 2020

HS: Sami Itanin mielestä Tokion ja Pekingin olympialaiset pitäisi perua

Sami Itani Suomen urheiluliitto
AOP

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani lataa tiukkaa tekstiä Helsingin Sanomien Mielipidepalstalle kirjoittamassaan tekstissä. Itanin mielestä nykymuotoisia olympialaisia ei pitäisi järjestää enää ollenkaan.

Suomen urheiluliiton puheenjohtaja Sami Itani ei pidä nykymuotoisista olympialaisista lainkaan. Ne edustavat hänen mielestään vääriä arvoja.

– Nykymuotoiset olympialaiset ruumiillistavat kansainvälisen urheiluliikkeen ahneutta, näköalattomuutta ja yhteiskunnallista välinpitämättömyyttä. Urheilun pitäisi antaa ihmisille mahdollisuus tavoitella omia unelmiaan, mutta samalla olisi taisteltava paikallisia ja globaaleja epäkohtia vastaan.

– Ongelmia ei pitäisi peittää olympiarenkaiden hohdolla ja mainostoimistojen luomien mielikuvien sumuverholla. Urheilun kivijalka on aatteellisessa kansalaistoiminnassa, ei liiketoiminnassa, Itani toteaa.

Moni kansallinen ja kansainvälinen toimija potee Itanin mukaan norsutautia. Toimijat kuvittelevat olevansa tärkeämpiä kuin ovatkaan ja korruptio ja muut haittailmiöt rehottavat.

– Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja kansainväliset lajiliitot määrittelevät yhä itsensä aatteellisiksi kansalaisjärjestöiksi, vaikka monet niistä ovat tarponeet korruptio­skandaalista toiseen. Tärkeintä on urheilun tulevaisuuden turvaaminen, ei nykyisten instituutioiden säilyminen.

– Suomessakaan yhdenkään urheilujärjestön ei pitäisi pysyä pystyssä pelkän historiansa tähden, ei ainakaan siinä tapauksessa, että järjestö on menettänyt legitimiteettinsä jäsentensä tai sidosryhmiensä silmissä. Välttämättömän muutoksen dominoefekti toteutuu vain, jos uskottavuutensa jo kadottanut, urheilua globaalisti ohjaava kattokerros kaatuu kokonaan tai ainakin menettää monopolinsa urheilun ”omistajana”, Itani lataa.

Radikaali ratkaisu ihmisten ravistelemiseksi

Itanin mielestä sekä Tokion kesä- että Pekingin talviolympialaiset pitäisi perua ihmisten herättelemiseksi.

– Kahdeksan vuoden tauko kesäkisoista saisi urheilijat, urheilun yleisön, sekä mahdollisesti tulevaisuudessa järjestettävien kisojen isännyyden hakijat ymmärtämään, etteivät olympialaiset ole itseisarvo. Nykymuotoisten olympialaisten konseptin sovittaminen yhteen esimerkiksi kestävän kulutuksen, ihmis­oikeuksien ja ekologisuuden kanssa näyttää mahdottomalla.

– KOK:n johto varmasti ymmärtää tämän riskin erinomaisesti, ja siksikin se painostaa Japanin hallitusta järjestämään kisat keinolla millä hyvänsä. KOK on esittänyt huolensa tuhansien urheilijoiden olympiaunelman murskaantumisen moraalisesta painolastista, vähätellen omia miljardiluokan taloudellisia intressejään. Itsekin olen ollut huolissani upeiden urheilijoidemme – joiden joukossa on ystäviäni – unelmien särkymisestä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Tokio 2020