Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Jousiampuja Antti Vikström lähtee Tokioon täyttämään suurta tavoitettaan

Antti Vikström jousiammunta
Kansainvälinen jousiammuntaliitto WAF

Jousiampuja Antti Vikström ampui Suomelle maapaikan Tokion kesäolympialaisiin Pariisin maailmancupissa aiemmin tällä viikolla ja miehen kisapassi leimattiin keskiviikkona. Mies oli kisapaikastaan ikionnellinen.

28-vuotias Antti Vikström säteili onnesta saavutettuaan pitkäaikaisen tavoitteensa.

– Tokioon pääsy on ollut isona tavoitteena tässä lajissa minulle. Tosi hyvältähän se olympiapaikan saaminen tuntui, ei kai sitä voi muuten kuvailla, Vikström iloitsi.

Suomen Jousiampujainliitto julkaisi sosiaalisessa mediassaan videon, jossa näkyy se hetki, kun Vikström kuulee varmistaneensa Suomelle maapaikan Tokioon. Videolta näkyy tunnelatauksen suuruus selvästi ja Vikströmkään ei sitä mitenkään piilottele.

– Kyllä se oli melkoinen tunteiden purkaus se hetki, kun Jousiampujain liiton toiminnanjohtaja, joka toimi valmentajananikin tuossa ottelussa sveitsiläistä vastaan, kertoi, että paikka kahdeksan parhaan joukossa tuli. Itse luulin vielä, että pitää vielä ampua ennen kuin paikka tulee. Tiesin, että seitsemän maapaikkaa on jaossa ja kahdeksan joukkoon pääsin siinä ottelussa.

Vikström ei tiennyt, että edellä olikin kaksi saman maan edustajaa, joista vain toinen saavutti maapaikan.

– Ajattelin, että yksi jää vielä ilman paikkaa, joten ei vielä juhlita, mutta siinä olikin kaksi ukrainalaista varmistanut tiensä kahdeksan joukkoon ja kaikki maat pystyivät vain yhden maapaikan varmistamaan. Se varmistui sitten siinä, mies kertasi.

Korona on mutkistanut jousiampujienkin elämää

Koko maailmaa jo toista vuotta kurittanut koronapandemia pisti Vikströminkin suunnitelmat uusiksi. Kisojen määrä romahti dramaattisesti.

– Vuonna 2020 ehdin juuri ennen koronan kunnolla leviämisen alkua käydä Thaimaan Bangkokissa käydä yhden kisan ampumassa. Sen jälkeen ei ulkomaankisoja ollut yhtään koronan vuoksi. Vuonna 2021 ovat olleet EM-kisat ja Pariisin maailmancup, mihin olen päässyt lähtemään.

– Kotimaassa naamat ovat käyneet kyllä tosi tutuiksi, ei siellä juuri uusia kavereita näy kärkiporukassa. Kotimaassakin kilpailu oli aika hiljaista 2020, joitakin kisoja taisi olla, mutta todella vähän niitäkään, Vikström kertasi mennyttä.

Vikström on onneksi päässyt kuitenkin harjoittelemaan laadukkaasti kotimaisemissaan.

– Treenit ovat toimineet minulla. Vanhemmillani on kotirata, kellään ei ole valtuuksia sitä sulkea, niin siellä voi treenata. Sitä tämä ei ole haitannut. Ampumisen harjoittelu onnistuu todella hyvin itsekseenkin. Kilpailutilannettahan ei pysty treeneihin tuomaan.

Vuonna 2021 kilpailutoiminta on virkistynyt uudelleen, mutta vaatii rutkasti etukäteisvalmisteluja. Vikström on tyytyväinen, että kisaamaan kuitenkin päästään.

– Aika hankalaahan tämä on ollut ja pitää aina korona-testit käydä etukäteen. Paikan päälläkin on testejä, Pariisissa oli jopa päivittäin testit. Hyvä kuitenkin, että pystytään edes tällä lailla järjestämään kisoja.

Valmistautuminen kohti Tokiota on täydellä höngällä käynnissä. Sekä otteluihin että treenaamiseen panostetaan voimakkaasti.

– Kisakausi on nyt menossa, eli otteluita on ja ne merkitsevät. Niissä pitää pärjätä ja niihin harjoitellaan. Valmentajani on tehnyt ohjelman, jolla pystyn ampumaan ketä tahansa vastaan otteluita. Vastustajien keskiarvoista lasken aina osumia ja niitä sitten ammun. Tietenkin sitten vielä perustreeniä tyhjään pakkaan ja tekniikan tarkastelua, ettei uusia virheitä ehdi tulla. Kisanomaista harjoittelua teen nyt.

Millainen mies löytyy jousen takaa?

Vikström ampuu puhtaasti amatööripohjalta. Suomessa jousiammunnan piireissä pyörii niin pienet rahat, että niillä ei pääse juhlimaan.

– Suomessa ei ole niin paljoa rahaa saatavilla jousiammunnasta, että sillä elättäisi itseään millään tavalla.

Vikström tekeekin päivätyönään jotain ihan muuta.

– Olen päivätyössäni lääkäri Haapaveden terveyskeskuksessa. Teen 60 % työaikaa tällä hetkellä. Kesälomani oli nyt karsintakisojen eli Turkin EM-kisojen ja Pariisin maailmancupin aikaan. Huomenna on vielä vuorossa töihinpaluu kolmeksi viikoksi, kolmepäiväistä viikkoa on ennen kisoja tiedossa.

Amatööristatuksen Vikström näkee myös omanlaisenaan vahvuutena. Miehen ei tarvitse kantaa stressiä palkkiorahoista tai sponsorisopimusten jatkoista, vaan asiat menevät omalla painollaan.

– Kansainvälisissä kisoissa näen ehdottomasti vahvuutenani sen, että olen amatööri enkä ammattilainen. Palkkani tai harrastuksen jatkumiseni ei ole millään lailla kiinni kisamenestyksestäni. Ammattilaisilla on kuulemani yhden tai kahden vuoden sopimuksia ja heidän pitää aina onnistua tekemään tulosta, jotta sopimuksia jatketaan. Minulla ei ole semmoisia paineita, mies toteaa tyytyväisenä.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut