Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Kamppailulajit

Yle: Ravitsemusterapeutti tyrmää Robert Heleniuksen ruokavalion

Robert Helenius nyrkkeily
AOP

Suomalaisnyrkkeilijä Robert Helenius kertoi vähän aikaa sitten haastattelussa kiistellyistä treenimenetelmistään ja kivikautisesta ruokavaliostaan. Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad kommentoi nyt Ylen haastattelussa Heleniuksen menettelyn olevan Lindbladin mielestä älytön.

Ravitsemusterapeutti Petteri Lindblad arvostelee kovin sanoin Robert Heleniuksen ruokavaliota, johon kuuluu nyrkkeilijän mukaan perusateriassa 400 grammaa jauhelihaa, neljä munankeltuaista ja lohenmätiä, mausteena suolaa ja pippuria. Helenius noudattaa jaksottaista paastoa ja tiukkaa dieettiä, jossa peruna, pasta ja riisi ovat kiellettyjä. Ottelun alla mies saa ahmia hiilareita.

– Urheilijan tärkein polttoaine on hiilihydraatti. En tiedä, miksi sitä kannattaisi tietoisesti rajoittaa kovin alas. Punaisen lihan syöminen yli puoli kiloa viikossa taas lisää muun muassa suolistosyöpien sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

– Punainen liha on hyvä perusruoka, mutta kuten Sokrateskin sanoi jo 2 500 vuotta sitten: kaikkea kohtuudella, mutta ei mitään liikaa. Rajansa kaikella, Lindblad toteaa.

Lindbladin mukaan ruoan hiilihydraatti toimii polttoaineena, proteiini rakennusaineena ja rasva voiteluaineena. Proteiinin saanti on usein urheilijoilla kunnossa ja rasvakammostakin on ainakin osittain päästy, mutta jos urheilija ei syö hiilihydraatteja, hän ei välttämättä jaksa kovissa suorituksissa.

– Ihminen voi treenata sietämään hiilihydraatittomuutta, mutta silloin hän ei saa 100 prosenttia kropastaan irti. Tämä on vähän sama kuin urheilijat, jotka eivät nuku riittävästi. He voivat pärjätä hyvin, mutta eivät saa itsestään kaikkea irti, Lindblad sanoo.

Hiilihydraatti on pääpolttoaine kovassa urheilusuorituksessa, joten optimaalisen urheilusuorituksen peruste on mahdollisimman tehokas hiilihydraatin käyttäminen energiaksi. Runsasrasvainen ruokavalio lisää rasvanpolttoa, mutta heikentää hiilihydraatinpolttoa.

– Urheilijat haluavat usein pitkällä tähtäimellä kehittää mekanismia, jossa he osaavat polttaa hiilihydraatteja mahdollisimman tehokkaasti. Jos on opettanut kroppansa niin, että se kovassa sykkeessä polttaa rasvaa, niin silloin se ei osaa polttaa hiilihydraatteja, Lindblad alleviivaa.

Tavallisen lautasmallin noudattaminen on Lindbladin mukaan järkevintä. Sitäkin pystyy skaalaamaan suuntaan ja toiseen.

– Ihminen pääsee normaalipainoiseksi lautasmallin ruoalla, mutta jos pitää päästä niin sanotusti tiukaksi, siihen tarvitaan jo radikaalimpia juttuja. Lautasmallia kannattaa skaalata tarpeen mukaan.

– Ei ole mitään järkeä, jos yritämme poistaa tai suosia jotain sen takia, että niin on syöty 30 000 vuotta sitten. Tietyt elintarvikkeet edistävät terveyttä: täysvilja, vihannekset, marjat, hedelmät, pähkinät, palkokasvit, hapanmaitotuotteet, rypsiöljy, oliiviöljy, Lindblad luettelee.

Lähde: Yle

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Kamppailulajit