Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Tokio 2020

IL: THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kehuu Tokiossa tehtyjä olympialais-ratkaisuja

Mika Salminen terveysturvallisuusosaston johtaja THL
AOP

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen toteaa Iltalehden haastattelussa, että vaikka Tokion kesäolympialaisissakin on ollut korona-ongelmia, hyviäkin ratkaisuja on tehty useita.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen toteaa, että ilman yleisöä käytävät kisat olivat järkevä ratkaisu.

- Kilpaileminen ilman yleisöä on erittäin hyvä asia, vaikka urheilijoiden ja tunnelman kannalta tilanne ei tietysti ole mukava, Salminen sanoi.

Samalla Salminen antaa sapiskaa aiemmin kesällä käydyille jalkapallon EM-kisoille.

- Mutta kyllä tämä on järkevä linja verrattuna esimerkiksi jalkapallon EM-kisoihin, koska riskit vähenevät huomattavasti, hän vertaili.

Tuoreimpien tietojen mukaan Tokion olympialaisiin saapuvista suurimmista ryhmistä vähintään 70 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta. Myös kisojen vapaaehtoisille työntekijöille on tarjottu rokotetta. Tokioon matkustaa yli 90 000 ihmistä. Lisäksi testaus on ollut laajaa ennen olympialaisia, ja se jatkuu tiiviinä myös kisojen ajan. Osalla päivittäisellä sylkitestillä, osalla hieman vähemmillä näytteillä.

Varautumistoimet tyydyttävät myös Salmista.

- Kyllä tuo kertoo, että aika hyvin on riskejä käsitelty. Rokotekattavuus voisi tietysti olla aina vielä parempi, mutta sitä on vaikea toteuttaa, kun puhutaan ympäri maailmaa koostuvasta joukosta ja on vielä globaali rokotepula.

– Olympialaisia vastaava esimerkki aktiivisesta testauksesta oli Euroviisut, joista ei tietääkseni päivittäisen testaussysteemin ansiosta paljon tartuntoja tullut. EM-jalkapallo oli poikkeus toiseen suuntaan.

Tokiossa on tähän mennessä todettu 71 korona-tartuntaa ja useat urheilijat ova joutuneet jättämään kisamatkan väliin korona-positiivisuudestaan johtuen. Salmisen mukaan tämä ei ole huono asia.

- Löydetyt tartunnat todistavat, että testaus maahan tulessa ja kisoissa toimii kuten pitääkin. Tietysti myös jatkotoimenpiteet ratkaisevat. Aina löytyy sääntöjen rikkojia, mutta jos suurin osa toimii ohjeiden mukaisesti, päästään jo pitkälle.

- Tilanne olisi paljon vaikeampi, jos paikalle olisi tullut myös satoja tuhansia kisaturisteja. Riski tartunnoille olisi erityisen suuri kaikessa toiminnassa kisakatsomoiden ulkopuolella. Sieltähän ne tartunnat varmasti lähtivät liikkeelle myös EM-Pietarissa, hän painottaa.

Järjestäjäorganisaatio on väläytellyt jopa kisojen perumista kesken kaiken, mikäli pandemia alkaa levitä liikaa kisoissa. Salminen ei usko, että tämä olisi kovin todennäköistä.

- Tietysti tilanne olisi sitten vakava, jos kisakylässä puhkeaisi epidemia, mutta näillä rokotusprosenteilla ja aktiivisella testauksella se ei ole kovin todennäköinen skenaario.

- Urheilijoiden kannalta ikävintä olisi, jos kokonainen joukkue joutuisi karanteeniin ja menettäisi kisat koronatartuntojen vuoksi.

Salminen myös totesi, että tässä tilanteessa ei ole helppoja ratkaisuja. Kisojen pitämisen puolesta ja vastaan on kuultu paljon mielipiteitä.

- Tietysti kisoja olisi ollut parempi siirtää eteenpäin, mutta positiivista on, että tässä on selvästi opittu kokemuksesta, kun katsomoissa ei ole ihmisiä.

– Rokotusten pitäisi myös katkaista tartuntaketjuja, ja ne suojaavat erittäin hyvin vakavilta tautimuodoilta, vaikka eivät aivan täydellistä suojaa tartunnan saamiselle annakaan. Kyllä riskit on noilla rokotusasteilla ja testausmäärillä minimoitu, Salminen päättää.

Lähde: Iltalehti

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Tokio 2020