Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Kamppailulajit

Yle: Suomalaistuomari Pirkko Heinonen puolustaa Tokion olympiakaraten kohutuomiota

olympiakarate
AOP

Suomen Pirkko Heinonen oli yksi Tokion olympialaisten karatetuomareista ja seurasi aitiopaikalta miesten yli 75-kiloisten sarjan finaalia. Heinosen mukaan hylkäyksellä tullut voitto oli oikea tuomio.

Karaten miesten yli 75 kilon Tokion olympiafinaalissa nähtiin dramaattinen, mutta sääntöjen mukainen tuomio, jossa tajuton ottelija julistettiin voittajaksi. Lajirajojen ulkopuolella päätös herätti ihmetystä ja jopa silmitöntä vihaa ottelun tuomaria kohtaan. Finaalissa Saudi-Arabian Tareg Hamedi potkaisi 4-1-johtotilanteessa vastustajansa leukaperiin liian kovan osuman, josta langetettiin hansoku, eli hylkäystuomio.

Iranilaiskarateka Sajad Ganjzadeh hyökkäsi samaan aikaan omalla lyöntisarjallaan, mutta saatuaan painavan osuman leukaansa menetti hetkeksi tajuntansa ja hänet vietiin paareilla pukukoppiin.

Tuomaripaneelin jälkeen ottelun turkkilainen päätuomari julisti hylkäystuomion Saudi-Arabian ottelijalle, joka oli hallinnut loppuottelua tatamilla lähes näytöstyyliin siihen saakka. Tyrmätty iranilainen Ganjzadeh sai puolestaan kuulla pukukopissa olevansa olympiavoittaja ja toipui vartissa palkintojenjakoon.

Turkkilainen tuomari joutui ottelun jälkeen ikävään polttopisteeseen ja hän kertoi saaneensa jopa 300 000 tulikivenkatkuista viestiä sosiaaliselle tililleen. Oman maan medialle tuomari kertoi saaneensa myös tappouhkailuja.

Lahtelaistuomari Pirkko Heinonen oli Tokion olympialaisissa yksi lajin viidestätoista karatetuomarista. Hän kuului dramaattisessa miesten raskaan sarjan finaalissa videotuomaristoon ja oli tekemässä yhdessä muiden kanssa päätöstä, jota suuri yleisö ei tahtonut millään ymmärtää.

– Tuomaripaneelissa kaikki olivat samaa mieltä asiasta. Itse olisin tehnyt saman päätöksen kuin turkkilainen päätuomari.

Heinosen mukaan tuomareilla oli teorissa kolme vaihtoehtoa punnittavana hankalassa tilanteessa.

– Vaihtoehtoina siinä oli hylkäys liian kovasta kontaktista tai sitten se, että iranilainen ei olisi suojannut itseään riittävästä tilanteessa, vaan vaarantanut itsensä. Kolmas vaihtoehto oli, että iranilainen olisi näytellyt tajutonta. Viimeinen ei ollut mahdollista lääkärin mukaan. Käytännössä meillä oli tilanteessa kuitenkin vain yksi vaihtoehto, totesi Heinonen.

Saudi-Arabian Hamedi myönsi jälkikäteen hyväksyvänsä tuomarien päätöksen. Asiaa helpotti sekin, että maan olympiakomitea palkitsi tuoreen hopeamitalistin ruhtinaallisella 1,133 miljoonalla eurolla.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Kamppailulajit