Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Yle: Maailman suurimman suunnistustapahtuman Jukolan-viestin koronaturvallisuus huolettaa osallistujia

Napapiiri-Jukola
AOP

Rovaniemellä kisataan tulevana viikonloppuna maailman suurin suunnistusviestitapahtuma Jukolan-viesti. Kyseessä on Jukolan-viestin 72. tapahtuma, joka kulkee nimellä Napapiiri-Jukola.

Tapahtuma on siirretty jo kahteen otteeseen – ensin vuodella eteenpäin kesäkuuhun 2021 ja sitten vielä parilla kuukaudella eteenpäin nyt elokuun loppuun.

Koronaviruspandemian uskotaan jo tässä vaiheessa karsineen tapahtumasta noin 5000 osallistujaa. Nähtäväksi jää, mikä on tapahtuman lopullinen osallistujamäärä viikonloppuna. Tällä hetkellä juoksijoita tapahtumaan on ilmoittautunut noin 12500.

Suurtapahtuma Jukolan-viesti kerää yhteen tuhansia ihmisiä ja tapahtuman koronaturvallisuus on nyt herättänyt paljon huolta suunnistuspiireissä. Erityisesti osallistujia huolettaa päätös kilpailun aloittamisesta normaalilla massalähdöllä. Nimettöminä pysytelleet suunnistajat kertoivat Yle Urheilulle näkemyksensä viikonlopun kilpailusta ja sen koronajärjestelyistä.

”Ei normaali massalähtö ole koronaturvallinen, tuo tuntuu täysin koronalingolta. Vaikka “jotain järjestelyitä” on tehty, miten ryysikseltä todellisuudessa pystytään välttymään?”, pohtii eräs suunnistaja.

Jukolan-viestissä aiempina vuosina juossut suunnistaja Matti-Jussi Partanen oli tapahtuman yhteislähdöstä myös huolissaan: ”Perinteinen yhteislähtö ei voi millään tapaa olla täysin koronaturvallinen. Siinä on paljon ihmisiä, jotka ovat ottaneet lämpöjä päälle ilman maskia, joten kyllä siinä kiihkeässä hönkäilyssä valitettavasti koronatartuntoja tulee.”

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas kertoi Yle Urheilulle pitävänsä tapahtuman turvallisuusjärjestelyjä riittävinä. ”Näkisin, että turvallisuus on tapahtumassa hyvin korkealla tasolla. Myös se, että suunnistusviesti on ulkotiloissa, pienentää leviämisriskiä.”

”Tartuntariskiä ei voi kokonaan eliminoida silloin, kun ollaan yhdessä ja paikalla on paljon ihmisiä”, Broas myönsi kuitenkin.

Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen peräänkuulutti jokaisen tahon vastuuta turvallisuuden varmistamisessa – myös kilpailijoiden ja tukijoukkojen.

”Suunnitelma on laadittu yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa ja he ovat todenneet toimenpiteiden tartuntariskin minimoimiseksi olevan riittäviä. Turvallisuuden varmistamiseen tarvitaan kuitenkin kaikkien kilpailukeskuksessa olevien henkilöiden panosta.”

Leinonen kertoi, että kilpailun lähdön porrastamista pohdittiin pitkään, mutta sen toteuttaminen olisi vaatinut lupaa Jukolan johtoryhmältä sekä Suunnistusliitolta. Leinonen uskoo, että vaikka lähdössä ruuhkaa varmasti nähdäänkin, on jokaisella myös mahdollisuus jättäytyä ruuhkasta hieman taaemmas.

”Meillä ei resurssit semmoiseen koronapoliisitoimintaan riitä millään, että jokaista osallistujaa alettaisiin henkilökohtaisesti valvomaan. Kyttäämislinjaan emme halua järjestäjänä missään nimessä mennä”, Leinonen painottaa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut