Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Salibandy

Salibandyliitto tarkensi erotuomarien koskemattomuutta koskevia sääntöjään

salibandy tuomari
AOP

Salibandyliitto on tehnyt lisälinjauksia erotuomarien koskemattomuuden suojelemiseksi tällä kaudella. Paljon keskustelua aiheuttaneeseen aiheeseen haluttiin selkeytystä.

Muutos pelisääntötulkinnoissa koskee kaikkia Salibandyliiton virallisia sarjoja pienimmistä junioreista pääsarjoihin asti. Kauden 2020-2021 aikana heräsi lajiyhteisössä keskustelua erotuomarin fyysisen koskemattomuuden rajoista.

Salibandyliiton kilpailutoiminnan operatiivisen johdon ja erotuomarivaliokunnan yhteistyöllä asiasta muodostettiin tarkempi ja erotuomareita tiukasti velvoittava tulkinta pelikausittain julkaistavaa Pelisääntöjen kansalliset tulkinnat ja toimintaohjeet -dokumenttiin.

Alla sääntökirjaan tehty päivitys.

Erotuomarivaliokunnan vahvistama uusi tulkinta pelisääntöön 617/3

Sääntö 617: Pelirangaistus 3:n aiheuttavia rikkeitä

3) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy törkeään huonoon käytökseen.

Tulkinta: Mikäli pelaaja tai toimihenkilö millä tahansa tavalla ottaa tarkoituksellisesti fyysisen kontaktin erotuomariin, mitenkään kyseenalaistaakseen erotuomarin toimintaa, auktoriteettia tai persoonaa, on tuomittava pykälän mukainen rangaistus.

Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen kertoi päivityksen taustoista.

– F-liigan miesten sarjan ottelussa viime joulukuussa tapahtuneen sanktioimattoman erotuomarin käteen tarttumisen myötä heräsi huoli siitä, miten tällaisiin tilanteisiin jatkossa erotuomarit ja otteluvalvojat koulutetaan, kun erotuomarin koskemattomuus kuitenkin on kilpailusääntöjen erityissuojeluksessa mutta kurinpidollinenkin ratkaisu oli lopulta vapauttava.

Aiheeseen haluttiin selvä linjanveto.

– Asian sanktioimista ei voitu jättää pelkästään erotuomarin itsensä harkintaan, sillä isossa kuvassa tämä aiheuttaa epätietoisuutta ja painetta kokemattomampien erotuomarien toiminnalle vastaavissa tilanteissa, jos malli otetaan suoraan pääsarjoista. Helposti näissä tilanteissa syntyy myös hyvä tuomari vs. paha tuomari -asetelma, mikäli harkinnanvaraa jätetään.

– Lajikulttuuri ei voi kehittyä siihen suuntaan, että jos pelaaja kokee jossain tilanteessa mielestään vääryyttä vastustajan taholta, hän kyseenalaistaa erotuomarin ratkaisun pelikentällä ja nostaa erotuomarin käden jäähyn merkiksi.

Pelisääntötulkintojen täydennyksen myötä erotuomari on jatkossa velvollinen kentällä tulkinnan mukaisesti sanktioimaan pelaajaa pelirangaistus 3:lla. Otteluvalvojat koulutetaan ottamaan asia tiukasti esille, mikäli erotuomari ei näin tee.

– Pääsarjoissa kentällä sanktioimattomat tilanteet ohjataan otteluvalvojan toimesta luonnollisesti videotutkintaan. Tämä asiakokonaisuus on viestitty kurinpitoasioista vastaaville tahoille ja koulutetaan kaikissa erotuomarikoulutuksissa, sekä viestitään pääsarjajoukkueille myös ennen kauden alkua pidettävissä yhteinen pelikäsitys -tapaamisissa, Koskinen kertoo.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Salibandy