Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Yle: Suomen ratsastajainliitto ja Miekkailu- ja viisiotteluliitto alkavat ajaa muutoksia viisiottelun sääntöihin

Annika Schleu viisiottelu Saksa
AOP

Suomen ratsastajainliitto ja Suomen Miekkailu- ja viisiotteluliitto alkavat ajaa yhdessä muutoksia nykyaikaisen viisiottelun ratsastusosuuden sääntöihin.

Tokion olympialaisten viisiottelussa kohua herätti hevosen väkivaltainen kohtelu. Erityinen kohu syntyi, kun saksalainen ottelija Annika Schleu löi kilpailussa hevostaan useita kertoja raipalla. Schleun valmentaja Kim Raisner puolestaan huitaisi hevosta nyrkillä ja sai tilanteen johdosta kansainväliseltä lajiliitolta nopeasti lähtöpassit olympialaisista.

– Meidän näkökulmastamme maailman korkeimmalla tasolla viisinottelijat voivat joutua ratsastuksessa liian vaikeisiin tehtäviin. Olemme avanneet keskustelun Miekkailu- ja viisiotteluliiton kanssa siitä, että niitä sääntöjä täytyy tarkastella, Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto sanoo.

Liittojen välinen sääntökeskustelu on tarkoitettu kohdistaa ainakin estekorkeuksiin, ratsukoiden hylkäämisiin, selästä suistumisiin ja kaatumisiin liittyviin seikkoihin.

Miekkailu- ja viisiotteluliiton varapuheenjohtajan Riina Pitkäsen mielestä Schleun tapauksesta noussut kohu kertoo siitä, että viisiottelussa on tarvetta sääntömuutoksille, jotta ratsastusosuus saadaan hevosystävälliseksi ja turvalliseksi. Pitkänen moitti aiemmin Tokion olympialaisten nykyaikaisen viisiottelun tuomaritoimintaa piiskaustapauksessa.

Koiviston mukaan Suomi on sääntökeskustelussaan tietynlaisena edellekävijänä. Hän toteaa, että Miekkailu- ja viisiotteluliitto on lähtenyt ajamaan tärkeää sääntökeskustelua ja Suomen ratsastajainliitto haluaa siksi olla ehdottomasti mukana kehityksessä. Koivisto yllättyi itse aiemmin sääntöjen poikkeavuudesta, mutta on tyytyväinen, että Suomessa tehdään hyvää työtä hevosten kohtelun suhteen.

Suomi poikkeaa myös harrastajien ja käytössä olevien hevosten suhteen muihin maihin, missä viisinottelukilpailuja järjestetään kansallisesti.

– Suomessa käytetään pääasiassa ratsastuskoulujen hevosia. Ne ovat tottuneet vaihtuviin ratsastajiin ja ratsastuskoulujen omistajat osaavat tavallaan määrittää, onko hevonen sellainen, että se voidaan ottaa mukaan kilpailuun, Pitkänen taustoittaa.

Pitkäsen mukaan maailmalla käytännöt vaihtelevat. Joissain maissa käytetään esimerkiksi armeijan hevosia, mutta hevostenkin tausta vaihtelee paljon maittain. Pitkäsen oman käsityksen mukaan Tokiossa oli käytössä paljon yksityisomisteisia hevosia.

Myös lajin harrastajilla on erilaista taustoja. Osa voi olla esimerkiksi uimari- tai miekkailutaustaisia, jolloin hevosurheilu tulee mukaan vasta, kun viisinottelu aloitetaan.

– Ulkomailla on runsaasti hajontaa siinä, millä taustalla lajiin tullaan. Meillä suurinosa on ratsastustaustaisia ja aloittaneet viisinottelun vanhempana, Pitkänen kertoo.

Lähde: Yle

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut