Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Yleisurheilu

Yle: Tšekkiläisjuoksija kuoli kesken ultrajuoksukisan Ranskan Alpeilla

Ultra-Trail du Mont Blanc UTMB
AOP

Tšekkiläisjuoksija kuoli Ranskan Alpeilla Ultra-Trail du Mont Blanc UTMB -ultrajuoksuviikon kilpailussa varhain keskiviikkona.

Kisajärjestäjien mukaan kyseessä oli tšekkiläinen mies, joka osallistui ultrapolkujuoksun 145 kilometrin TDS-kilpailuun. Kisareitti kulkee erittäin vaativissa olosuhteissa Ranskan ja Italian Alppien vuoristossa. TDS-kisa on osa Ultra-Trail du Mont Blanc UTMB -viikkoa.

Kisajärjestäjien mukaan mies loukkaantui pahoin pudottuaan jyrkässä rinteessä ja menehtyi myöhemmin saamiinsa vammoihin. Onnettomuus tapahtui Passeur de Pralognan alastulorinteessä, miehen juostua matkasta 62,3 kilometriä. Kisajärjestäjien mukaan kuolemaan johtaneen onnettomuuden arvioidaan olleen ensimmäinen koko UTMB:n 19-vuotisessa historiassa.

Onnettomuuden jälkeen kilpailu keskeytettiin. Onnettomuuspaikan jo ohittaneet lähes 300 juoksijaa saivat jatkaa reitin loppuun, mutta kisa keskeytyi noin 1 200 juoksijalta. Kisa keskeytyi juoksijoilta, jotka eivät olleet vielä ehtineet onnettomuuskohdalle.

Yle Urheilu tavoitti Ranskasta suomalaisen ultrapolkujuoksija Tomi Mikkolan, joka kertoo juosseensa yöllä onnettomuuspaikan ohi ja nähneensä paikalla kerääntyneen hoitohenkilökuntaa.

– Ajattelin siinä vaiheessa, että nyt on jotain vakavaa varmasti käynyt. Sen verran huolestuttavalta tilanne näytti. Kun jatkoin matkaani, vastaan juoksi enemmän ja enemmän hoitohenkilökuntaa, Mikkola sanoo.

Myöhemmin paikalle saapui helikopteri. Mikkola arvioi kellon olleen tuolloin noin yksi yöllä. Mikkola joutui keskeyttämään oman kisansa muutamaa kilometriä myöhemmin ja sai kuulla kanssajuoksijaltaan, mitä oli tapahtunut. Sen jälkeen olo on ollut hämmentynyt ja järkyttynyt.

Onnettomuuspaikkaa, Passeur de Pralognaa Mikkola kuvailee erittäin haastavaksi. Ensin on todella jyrkkä ylämäkinousu noin 2 500 metrin korkeuteen.

– Siihen kohdalle, kun tullaan, kaikki ovat aika väsyneitä, eli aika tarkasti saa mennä.

Huippua seuraa Mikkolan mukaan hyvin jyrkkä alastulo kivikkoisessa rinteessä, jossa on myös irtokiviä.

– Ylhäällä järjestäjätkin informoivat osallistujia siitä, että tulossa on erittäin tekninen ja vaativa alamäki, johon tulee mennä vain hyvissä voimissa. Turvallisuuden vuoksi laskuun on asennettu myös turvaköydet, Mikkola kertoo.

Tällä kertaa kisa starttasi Mikkolan mukaan edellisvuosia myöhempään kellonaikaan, jolloin vaikea alastulo tehtiin pimeässä. Maa oli Mikkolan ohi mennessä vielä märkä edellisillan sateen jäljiltä.

– Tänä vuonna kisa alkoi kello 15, eli se juostiin käytännössä yön yli. Aikaisempina vuosina kyseiseen paikkaan tullessa on ollut päivänvaloa.

Mikkola itse juoksi saman TDS-matkan vuonna 2017 ja ylitti silloin onnettomuuspaikan päivänvalossa. Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan, olisiko lähdön pitänyt olla tänäkin vuonna aiemmin, jotta vaikeaan kohtaan ei oltaisi tultu yön selässä.

– En osaa ottaa kantaa, sillä niin moni asia vaikuttaa haastavuuteen. Päivällä voi olla todella kuuma ja se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia ja vaikeutta tulla laskuun. Näissä kisoissa kaikilla on myös hyvät otsalamput. Ainoa, mikä teki siitä kohdasta haastavampaa, oli liukkaus, Mikkola toteaa.

Lähde: Yle Urheilu

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Yleisurheilu