Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Formula 1

KL: Tuore tutkimus osoittaa F1-sarjan olevan edelleen riippuvainen tupakkayhtiöiden sponsorirahasta

Philip Morris International Ferrari F1
AOP

Tuore tutkimus paljastaa, kuinka tupakkayhtiöt pyrkivät kiertelemään sääntelyä altistaakseen satoja miljoonia katsojia brändeilleen. Yhtiöille bisnes on tuottoisa, sillä mediasta suljettu tupakkateollisuus saa näkyvyyttä, jota on hankala saada muualta.

Stop-verkoston tuore tutkimus kertoo, että maailman suurimmat tupakkajätit Philip Morris International Inc ja British American Tobacco Plc ovat yhdessä kasvattaneet tukeaan Formula 1 -talleille vauhdikkaasti edistääkseen riippuvuutta aiheuttavien brändiensä tunnettuutta. Yhtiöt omistavat valtaosan maailman suosituimmista tupakkamerkeistä.

Stop huolestui tupakkateollisuuden uudesta noususta urheilussa, sillä sponsorointi on suoraan ristiriidassa eri kansainvälisten sopimusten, F1-sarjan tekemien sitoumusten ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Järjestö on myös huolissaan nuorten saamasta altistuksesta tupakkabrändeille.

Stopin mukaan yhtiöt käyttävät kaudella 2021 arviolta 105 miljoonaa dollaria sponsorointiin. Summa on saavuttanut saman tason kuin vuonna 2006, jolloin tupakkayhtiöiden sponsorointi virallisesti kiellettiin. Kaikkiaan PMI on investoinut sarjaan sen historiassa huimat 2,3 miljardia dollaria.

– F1 ei ole vieläkään pystynyt luopumaan riippuvuudestaan tupakkarahaan ja hinnan voivat joutua maksamaan uuden sukupolven moottoriurheilufanit ympäri maailmaa, raportissa todetaan.

Tutkimuksen mukaan sijoitus on yhtiöiden kannalta varsin kannattava. Esimerkiksi BAT:n vuonna 2020 sponsorointiin käyttämät 30 miljoonaa dollaria tuottivat sille arviolta 54 miljoonan euron arvosta näkyvyyttä.

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ilmoitti jo vuonna 2001, että tupakkateollisuuden sponsorointi tulee päättymään vuoden 2005 loppuun mennessä. Tästä huolimatta esimerkiksi PMI:n ja aikanaan suurista Marlboro-mainoksista tunnetun F1-talli Ferrarin läheinen suhde säilyi voimissaan ja vuonna 2018 PMI:n brändi palasi Ferrarin auton kylkeen.

Stopin mukaan F1-sarja ottaa rahat mieluusti vastaan, sillä sarja pyrkii laajenemaan globaalisti, mihin se kaipaa kipeästi rahaa. Tupakkayhtiöt sen sijaan kääntyvät tutkimuksen mukaan formuloiden puoleen ja ovat valmiita pumppaamaan rahaa voimakkaalla kädellä, sillä niiden läsnäolo muussa urheilussa on käytännössä täysin kielletty.

Joissakin maissa sääntely on erityisen tiukkaa. Niinpä yhtiöt ovat joutuneet poistamaan mainoksiaan tiettyjen kilpailujen ajaksi, mutta näidenkin maiden fanit altistuvat mainoksille seuratessaan kauden muita osakilpailuja televisiosta.

Tupakkamainonnan kieltävien kansainvälisten sopimusten vuoksi yhtiöt ovat turvautuneet uusiin ei-perinteisiin tuotemerkkeihin, jotka eivät suoranaisesti ole tupakkamerkkejä.

PMI loi esimerkiksi Mission Winnow -brändin, joka näkyy vahvasti eri puolilla Ferrarin kilpa-autoja. Myös BAT on käyttänyt muun muassa brändännyt iskulauseen ”A better tomorrow” ja mainostanut näkyvästi muun muassa omia nikotiinipussi- ja sähkösavukemerkkejään. BAT:n nikotiinipussimerkki Velon mainokset ovat näkyvimmillä paikoilla F1-talli McLarenin autoissa.

Stopin mukaan kyseessä on puhtaasti yritys väittää, etteivät yhtiöt riko sääntelyä. Stop toteaa, että uudetkin brändit assosioituvat voimakkaasti tupakkaan ja altistavat muiden joukossa myös nuoria tupakkayhtiön mainonnalle, vaikka yhtiöt väittävät niiden olevan täysin irrallisia brändejä.

Stop on tutkinut autoissa esiintyvien brändien savuttamia yleisöjä. Tutkimuksessa todetaan muun muassa, että datan mukaan melkein kaikki sosiaalisessa mediassa Mission Winnowin kanssa tekemisissä olevat ovat alle 34-vuotiaita.

Sponsoroinnin ansiosta brändit saavatkin näkyvyyttä, jota niiden olisi muutoin mahdotonta saada, laajasti niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassakin.

– F1 antaa tupakkayhtiöiden olla läsnä useammilla alustoilla kuin mitä ne ikinä voisivat itse saavuttaa, tutkimuksessa todetaan.

Lähde: Kauppalehti

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Formula 1