Seuraa meitä:

Yleisurheilu

Viron moukarinheittolegenda Jüri Tamm on menehtynyt

Jüri Tamm moukarinheitto Viro
AOP

Virolainen moukarinheiton olympiamitalisti ja entinen maailmanennätyksen haltija Jüri Tamm on menehtynyt 64-vuotiaana.

Jüri Tamm aloitti urheilun Neuvostoliitossa Viron Pärnussa vuonna 1972 opettaja Ando Palginõmmen innoittamana ja hän alkoi harjoitella moukarinheittoa urheilukoulun valmentaja Tõnis Lukun oppilaana. Myöhemmin hän opiskeli Ukrainan Kiovassa ja jatkoi harjoittelua Anatoli Bondartšukin johdolla.

Vuoden 1980 Moskovan ja 1988 Soulin olympialaisissa Tamm voitti pronssia moukarinheitossa, jolloin hän edusti Neuvostoliittoa. Vuonna 1992 hän oli viides Barcelonan olympialaisissa ja vuonna 1996 Atlantan olympialaisissa. Näissä olympilaisissa hän edusti Viroa. Hänn oli myös hopeamitalisti vuoden 1987 yleisurheilun MM-kisoissa.

Hänen henkilökohtainen ennätyksensä oli Viron ennätys 84,40 metriä vuonna 1984, mikä on edelleen kaikkien aikojen rankingin kahdeksas tulos. Neljä vuotta aikaisemmin Tamm piti myös maailmanennätystä omissa nimissään.

Tammille on myönnetty Espanjan Cruz de Oficial -järjestön Orden del Merito Civil, “Cruz de Oficial”  -arvonimi sekä Valkoinen tähti IV -palkinto Viron olympiakomitea EOK:lta. Tamm oli myös mukana Monacon prinssi Albert II -säätiön työssä, jonka tarkoituksena on suojella valtameriä ja torjua ilmastonmuutosta.

Tamm oli myös aktiivinen Viron politiikassa vuodesta 1998. Hänet valittiin kolme kertaa Viron parlamenttiin vuosina 1999-2003 (talousvaliokunta), 2003-2007 (talousvaliokunta) ja 2007-2011 (talous- ja Euroopan unionin asioiden valiokunta ja turvallisuusviranomaisten valvontavaliokunta).

Tamm edusti Sosiaalidemokraattista puoluetta SDE:tä. Vuonna 2010 hän erosi SDE:stä ja jätti politiikan.

Tamm oli Viron olympiakomitean varapuheenjohtaja vuosina 2001–2008, Maailman olympiaurheilijoiden järjestön WOA:n perustajajäsen ja vuosina 1998-2021 Viron olympiaurheilijoiden puheenjohtaja. Vuosina 2001-2005 hän toimi Euroopan olympiakomiteoiden EOC:n urheilutoimikunnassa ja oli EOC: n johtokunnan jäsen.

Vuosina 2012-2015 hän oli Ukrainan kansallisen olympiakomitean esikuntapäällikkö ja toukokuusta 2016-2021 Viron olympiakomitean varapuheenjohtaja ja Euroopan olympiakomiteoiden EU-komission puheenjohtaja. Hän oli perustaja ja johtaja Electric Marathonissa, joka on yleiseurooppalainen akkukäyttöisten sähköajoneuvojen kilpailu.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta Yleisurheilu