Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

SUEK selvittää lajiliittojen kanssa urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa urheilussa

Tausta
AOP

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK Ry aloittaa tänä syksynä laajan tutkimusprojektin yhdessä lajiliittojen kanssa, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa urheilussa. Tutkimuksessa kartoitetaan urheilukulttuurimme hyviä ja vahvistavia malleja kuin myös urheilijoiden kokemaan epäasiallista kohtelua.

Syksyllä 2021 käynnistyvässä tutkimusprojektissa selvitetään, millaista kohtelua ja käyttäytymistä suomalaiset kilpaurheilijat kokevat. Tutkimuksen kohderyhmänä ovat 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat kilpaurheilijat. Tutkimus valmistuu syksyllä 2022.

Urheilu sisältää ja tuottaa paljon hyvää erilaisine ihmisineen ja kohtaamisineen. Urheiluyhteisössä ihmiset ovat erittäin sitoutuneita ja motivoituneita niin urheilijoina, valmentajina, vanhempina kuin yleisönäkin. SUEK:n tutkimushankkeessa tarkastellaan urheiluyhteisön toimintakulttuuriin kuuluvia hyviä ja vahvistavia asioita.

Urheilussa esiintyy myös epäkohtia. Eri tavoin ilmenevä epäasiallinen käyttäytyminen ja kohtelu on viime vuosina puhuttanut paljon niin kansainvälisesti kuin kansallisestikin. SUEK hakee tutkimuksellaan vastauksia muun muassa epäasiallisen käyttäytymisen ja kohtelun esiintyvyyteen Suomessa, sen riskitekijöihin ja taustoihin.

Lisäksi selvitetään, minkälaiset käsitykset pitävät yllä epäasiallista käyttäytymistä ja kohtelua sekä, minkälaisia keinoja urheilijat itse toivovat näiden ehkäisemiseksi. Tutkitun tiedon tuella urheiluyhteisö voi edelleen rohkeasti ja vastuullisesti kehittää toimintaansa.

SUEK haki tutkimusprojektin toteuttajaa avoimella haulla ja kumppaniksi valikoitui pitkän linjan liikunta- ja urheilututkimuskeskus UKK-instituutti ja vastaavaksi tutkijaksi Satu Kaski. SUEK:n puolesta tutkimusprojektia vetää tutkimuspäällikkö Nina Laakso.

– Koen erityisen tärkeänä, että urheilun toimijat haluavat yhdessä kehittää suomalaista urheilua. Tutkimuksesta saatavan tiedon avulla urheiluyhteisöämme voidaan kehittää entistä turvallisemmaksi ja eettisesti kestävämmäksi ympäristöksi.

– Haluamme myös toimia mahdollisimman ennakoivasti. On hyvä muistaa, että urheilu sisältää paljon hyvää ja haluamme tuoda myös tämän puolen tässä tutkimuksessa aiempaa laajemmin esiin, Laakso sanoo.

Uusi tutkimusprojekti jatkaa SUEK:n tiedon tuottamisen tehtävää urheilun eettisistä ilmiöistä. Vuosi sitten SUEK julkaisi Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksen, jonka tulosten mukaan seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on suomalaisessa urheilussa yleistä, mutta ei yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut