Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

HS: Yleisurheilutähti Oskari Mörö arvostelee kovin sanoin hallituksen leikkausaikeita liikuntamäärärahoista

Oskari Mörö aitajuoksija
AOP

Suomen yleisurheilumaajoukkueeseen kuuluva Oskari Mörö on seurannut viime aikoina vellonutta keskustelua liikunta-alaan kohdistuvista leikkauksista huolestuneena.

Hallituksen mukaan liikunta ja urheilu ovat saamassa vuonna 2022 valtiolta noin 11,9 miljoonaa euroa vähemmän tukirahaa kuin tänä vuonna. Leikkauksia koskevat linjaukset ovat kuitenkin eläneet päivästä toiseen, eikä lopullista päätöstä niistä ole tehty.

Aitajuoksija Oskari Mörö ei ole leikkausaikeista mielissään.

– Kaikki urheilijat ja urheilumieliset varmaan katsovat tällä hetkellä uutisia vähän vinossa suin.

– Esimerkiksi Ruotsissa liikunta sai 40 miljoonaa korona-ajan jälkeen ja Suomessa otetaan pois 20 miljoonaa. Ei se ihan järkevältä kuulosta. Lähtökohtaisesti edessä pitäisi olla plus-merkki eikä miinus, Mörö kauhistelee.

400 metrin aitajuoksun SE-mies on huolissaan paljon isommista asioista kuin vain omista tulevan vuoden apurahoistaan.

– Fakta on se, että aikamoinen tikittävä aikapommi siellä odottaa kansanterveyden näkökulmasta, jos tuolle linjalle lähdetään.

– Kyllä se aika karua kieltä on, kun jo nyt lasten ja nuorten harrastusten lopettaminen on isossa kasvussa. Kun aletaan leikata apurahoista, vaikeutetaan myös esikuvien tehtävää, joka ammattiurheilijoilla on.

Mörön mukaan uhkakuvat koskettavat jokaista sukupolvea ja kaikenlaisia liikkujia. Lapset, aikuiset ja eläkeläiset tulevat kaikki tuntemaan leikkaukset nahoissaan jo lähitulevaisuudessa.

– Digitalisaatio kasvaa. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet tulevat lisääntymään aika hemmetisti, jos seuratoiminta tästä vielä heikkenee. Korona-aikana lasten ja nuorten harrastuksia on jouduttu lopettamaan ja hyvin harva on päässyt enää takaisin mukaan.

Mörön korvissa ”leikata”-sana on saamassa kovaa vauhtia kielteisen mielikuvan.

– Lonkka leikattiin, mikä on positiivinen asia. Mielellään ei oteta kuitenkaan tätä negatiivista leikkuria mukaan. Ettei alettaisi leikkaamaan vähän isommista asioista.

Vaikka juoksija ei halua nostaa rahakysymyksessä omaa etuaan esiin, tukien vähyys on aito ongelma jopa Suomen maajoukkueessa asti. Ilman leikkauksiakin huippu-urheilijoiden on nykyisellään vaikea nousta nuorisoa innostaviksi esikuviksi.

– Suomen kärkiurheilijoille, jotka näkyvät maailmankartalla, pitäisi tarjota taloudellista tukea. Aika moni elää köyhyysrajan alapuolella ja joutuu tekemään toistakin työtä ammattiurheilun ohessa. Se on karu fakta, että silloin ei usein kansainvälistä huippumenestystä saavuteta.

Urheilu- ja liikunta-ala ei suinkaan ole ainoa, jota leikkaukset pelottavat. Myös kulttuurialalla tilanne on koronan jäljiltä tukala. Mörö nostaa hattua kulttuuriväelle, jonka esimerkkiä urheilupiireissäkin voitaisiin seurata.

– Siellä on astuttu hienosti barrikadeille ja saatu aikaan ilmeisen hyvää tulosta. He ovat ottaneet asiaan vahvasti kantaa ja saaneet sillä asioita tapahtumaan. Mielestäni urheilijoiden ja urheilupäättäjien pitää ottaa sieltä jopa mallia.

Lähde: Helsingin Sanomat

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut