Seuraa meitä:

Peking 2022

Olympiatuli sytytettiin Pekingin talviolympialaisia varten

olympiatuliseremonia Peking 2022
AOP

Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten olympiatuli sytytettiin tänään Kreikan Olympiassa. Tästä se aloitti matkansa Kiinaan, jossa olympiakisat alkavat hieman yli 100 päivän kuluttua.

Korona-varotoimien vuoksi Olympian seremonia pidettiin tiukoissa olosuhteissa vain rajoitetun valtuuskunnan läsnä ollessa. Paikalla oli Kansainvälisen olympiakomitean IOC:n puheenjohtaja Thomas Bach ja useita vieraita, jotka osoittivat solidaarisuutensa Pekingin vuoden 2022 kisoille.

Näihin kuuluivat Kreikan presidentti Aikateríni Sakellaropoúlou, IOC:n johtokunnan jäsenet ja IOC:n Pekingin vuoden 2022 Koordinointikomitean puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch. Kiinan valtuuskuntaa johtivat IOC:n varapresidentti, erityisedustaja ja varapresidentti Pekingissä 2022 sekä Kiinan olympiakomitean varapuheenjohtaja Zaiqing Yu.

Seremonian isännöivät Kreikan olympiakomitean puheenjohtaja ja IOC:n jäsen Spyros Capralos. Paikalla oli myös Olympian pormestari Georgios Georgiopoulos.

Seremoniassa puhuessaan IOC:n puheenjohtaja Bach teki selväksi, että olympialaiset ovat aina olleet konfliktin yläpuolella. Tällä tavalla jo 3 000 vuotta sitten oli erottamaton yhteys olympialaisten ja rauhan välillä.

– Hauraassa maailmassa, jossa jakautuminen, konfliktit ja epäluottamus lisääntyvät, olympialaiset rakentavat aina siltoja. Ne eivät koskaan rakenna muureja.

– Muinaisten olympialaisten rauhan perusta oli pyhä aselepo – ekecheiria. Tämä olympiarauha pysäytti vihollisuudet, jolloin urheilijat ja katsojat voivat matkustaa turvallisesti Olympiaan ja kotiin. Ekecheiria osoittaa, että jo muinaiset kreikkalaiset ymmärsivät, että olympialaisten yhdistävän voimansa avaamiseksi heidän on seisottava kaikkien poliittisten konfliktien yläpuolella.

Neutraaliutta pitää Bachin mukaan kunnioittaa Kiinassakin.

– Tämä rauhantehtävä, joka on annettu meille muinaisista ajoista lähtien, edellyttää, että olympialaisia ​​kunnioitetaan poliittisesti neutraalina maaperänä. Vain tämä poliittinen puolueettomuus takaa sen, että olympialaiset voivat pysyä muinaisina aikoina ja nykyään vallitsevien poliittisten erojen yläpuolella.

Bach korostaa myös Pekingin historiallista asemaa olympiahistoriassa.

– Peking kirjoittaa historiaa ensimmäisenä kaupunkina, joka isännöi sekä kesä- että talviolympialaisia. Pekingin vuoden 2022 talviolympialaiset yhdistävät kiinalaiset maailmaan ja herättävät eloon Kiinan vision saada 300 miljoonaa ihmistä urheilemaan lumella ja jäällä muuttamalla talviurheilua ikuisesti. Koko maailma näkee tämän intohimon, kun Kiina toivottaa parhaat talviurheilijat tervetulleiksi.

Rauha ja solidaarisuus olivat tärkeä teema koko presidentti Bachin puheessa muinaisessa Olympiassa.

– Olympialaiset eivät voi vastata kaikkiin maailman haasteisiin. Mutta olympialaiset olivat esimerkki maailmalle, jossa kaikki kunnioittavat samoja sääntöjä ja toisiaan. Ne inspiroivat meitä ratkaisemaan ongelmia ystävyydessä ja solidaarisuudessa. Ne rakentavat siltoja, jotka johtavat parempaan ymmärrykseen ja ystävyyteen ihmisten välillä.

– Tämä on ajaton viesti, jonka tämä olympiatuli lähettää hengellisestä kodistamme täällä muinaisessa Olympiassa, Pekingiin ja maailmalle.

Pekingin talviolympialaisia edustava Yu yhtyy ylistykseen.

– Tämä on historiallinen hetki, kun kokoonnumme tänne muinaiseen Olympian kaupunkiin juhlimaan olympiatulen sytyttämistä 24. talviolympialaisiin.

– Olympiatuli ilmentää vankkumatonta pyrkimystämme huippuosaamiseen. Se korostaa päättäväisyyttämme haastaa aina rajojemme ja ylittää itsemme. Ja se valaisee tulevaa matkaamme, jotta voitamme vaikeudet suuremmalla solidaarisuudella ja tiiviimmällä yhteistyöllä.

Yun mukaan olympialaiset ovat myös keino kestää koronan keskellä.

– Koronaviruksen puhkeamisen keskellä olympiatuli on tuonut meille luottamusta, lämpöä ja toivoa. Se on ollut voimanlähde taistelussamme pandemian voittamiseksi.

Seremonia järjestettiin Kreikan Olympian kaupungissa Heran temppelin lähellä. Sen jälkeen kun ylipapitar oli sytyttänyt olympiatulen, se aloitti matkansa kreikkalaisen hiihtäjän Ioannis Antonioun kanssa. Liekki siirtyi sitten kiinalaiselle olympialaiselle Jiajun Lille. Kumpikin on entisiä olympiasuuruuksia.

Seremonian jälkeen olympiatuli kuljetetaan Ateenan Panathenaic-stadionille, jossa 19. lokakuuta virallinen luovutus Pekingin vuoden 2022 järjestelykomitealle tapahtuu ennen kuin liekki lähtee Kiinaan. Tervetuloseremonia pidetään Pekingissä 20. lokakuuta. Liekki esitetään aluksi yleisölle Pekingin olympiatornissa ennen liekkinäyttelykierrosta.

Kisojen läheisyydessä järjestetään perinteinen olympiasoihduviesti. Pekingin vuoden 2022 järjestelykomitea ilmoittaa lisätietoja saapumistilaisuuden jälkeen 20. lokakuuta.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta Peking 2022