Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Kamppailulajit

Tuore tutkimus: Urheilussa saatujen kasvomurtumien määrä tuplaantunut 30 vuodessa

kasvomurtuma
AOP

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:issa tutkittiin urheilussa saatujen kasvomurtumavammojen mekanismeja ja esiintyvyyttä Töölön sairaalan tapaturma-aseman suu- ja leukakirurgian päivystyksessä vuosien 2013-2018 välisenä aikana.

Urheilulajeista jääkiekko, jalkapallo ja ratsastus ovat edelleen kasvomurtumatilastojen kärjessä. Suositeltuja suojavarusteita tulee siis käyttää ja jopa täydentää niitä esimerkiksi hammassuojilla.

Tutkimuksesta selvisi, että tapaturma-asemalle tuotujen potilaiden urheilussa saamien kasvomurtumien määrä on viimeisten 30 vuoden aikana kaksinkertaistunut. Hoidetuista vajaasta 3000 kasvojen murtumista 213 eli 7,3 % oli saatu urheillessa. Niistä joka neljäs eli 25,8 % oli peräisin jääkiekosta, 21 % jalkapallosta, 16 % ratsastuksesta ja 10 % kamppailulajeista.

– Yhtä urheilulajia ei kuitenkaan kannata nostaa tikunnokkaan. Vammojen vakavuuteen vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi pelaajien tai ottelijoiden lukumäärä, toiminnan tempo ja suojavarusteet, sekä onko kyseessä törmäys, putoaminen vai isku, ja millä voimalla ja miltä suunnalta ne tulevat, erikoistuva hammaslääkäri ja tohtoritutkija Tero Puolakkainen HUS:n suu- ja leukakirurgian linjalta kertoo.

Lajeista jääkiekossa tulee eniten kasvojen vammoja, sillä siinä lajissa alaleuka ja hammasalue ovat paljaina. Jalkapallossa taas syntyy puskuissa törmäyksiä tai saadaan potkuja kasvoihin ja leukaan. Ratsastuksessa useimmat kasvojen alueen vammat tulevat poissa ratsailta hevosen potkaistua kasvoihin, esimerkiksi hevosta talutettaessa tai hoitaessa. Erityisesti hevosurheilussa syntyvät vammat ovat usein vakavia.

Tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgien hoitamien kasvojen murtumista lähes puolet tarvitsi kirurgista hoitoa kasvojensa vammoihin ja heistä 13 prosentilla potilaista oli vammoja kasvojen lisäksi myös muissa kehon osissa.

– Turvallisuuden pitäisi olla aina etusijalla, ja kunkin lajin suositellut suojavarusteet ovat minimi, joita tulee käyttää. Pienikin onnettomuus ilman suojavarusteita voi johtaa kuukausien hoitokierteeseen, Puolakkainen toteaa.

– NHL:ssä on vahvasti kannustettu pelaajia käyttämään kasvosuojia, mutta nämä käytössä olevat varusteet eivät suojaa kasvojen alakolmannesta. Jalkapalloon en suosittelisi raskaita suojavarusteita, mutta hammassuojat voisivat olla tarpeen. Hevosen välittömässä läheisyydessä taas on hyvä pitää suojavälineitä, Puolakkainen suosittelee.

Urheilussa kasvomurtuman saaneista oli miehiä noin 75 % ja heidän keski-ikänsä oli 27,7 vuotta, naisten keski-ikä oli 28,6. Yli puolet miesten kasvomurtumista oli syntynyt yhteentörmäyksessä toisen pelaajan kanssa, kun taas naisten kasvovammoista vajaat puolet olivat seurausta korkeaenergisestä yhteentörmäyksestä ympäristön kanssa. Kasvomurtumia tapahtui urheilussa eniten helmi-huhtikuussa.

Taannehtivassa kohorttitutkimuksessa 213 potilaan tiedot ja röntgenkuvat käytiin läpi arvioiden murtumatyyppi, vammaan johtanut mekanismi sekä urheilulaji, jossa vamma oli saatu. Tutkimuksesta jätettiin pois hammasvammat sekä pyöräily-, skeitti- ja potkulautaonnettomuudet, koska niistä raportoidut tiedot olivat tutkimuksen kannalta vajavaisia muun muassa päihteiden käytön osalta.

Tuloksia verrattiin tilanteeseen vuosina 1981-1985.

Täysi tutkimus löytyy täältä.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Kamppailulajit