Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

MT: Varsojen yleinen emostavieroittamistapa on niille haitallinen

suomenhevosvarsa
AOP

Tuoreen ranskalais-islantilaisen tutkimuksen mukaan yleinen varsojen vieroittamistapa aiheuttaa niille pitkäkestoista stressiä ja mahdollisesti käytöshäiriöitä.

Ranskalais-islantilaisen Domestic Foal Weaning: Need for Re-Thinking Breeding Practices? -tutkimuksen mukaan varsojen emostavieroituksessa on paljon parannettavaa.

– Pääasiallinen stressin syy keinotekoisen vieroituksen aikana on pikemminkin äkillisesti katkennut side tamman ja varsan välillä eikä suinkaan imettämisen lopettaminen, tutkimuksessa todetaan.

Tänä päivänä suuri osa varsoista vieroitetaan emistään 4-7 kuukauden ikäisinä. Tätä tutkijat kutsuvat keinotekoiseksi vieroitukseksi, koska siinä varsat erotetaan emistään ennen niiden luonnollista vieroittumisaikaa.

– Tämä yleinen vieroituskäytäntö heikentää vakavasti varsojen hyvinvointia, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijat arvelevat, että osasyy varhaiseen vieroittamiseen on mahdollisuus myydä varsat varhain.

Luonnollinen vieroitus ei käyttäytymistutkijoiden saamien tulosten mukaan stressaa lainkaan varsaa ja tammaa. Keinotekoinen vieroittaminen aiheuttaa tutkimuksen mukaan varsalle stressiä ja mahdollisesti käyttäytymismuutoksia.

Esimerkiksi turhautuminen, aggressio ja tyydyttämätön turvallisuuden tarve näkyvät varsassa vielä pitkän ajan kuluttua vieroituksen jälkeen. Kutominen voi olla esimerkki tavasta, joka syntyy keinotekoisen vieroittamisen seurauksena. Keinotekoisesti vieroitetuilla varsoilla on mitattu kohonneita stressihormonitasoja, muutoksia sydämen sykkeessä, hidastunutta kasvua ja heikentynyttä immuunijärjestelmää.

Luonnollisesta vieroituksesta tekemässään tutkimuksessa tutkijat seurasivat 16 tamma-varsa-paria, joiden vieroittuminen tapahtui suurilla laitumilla ilman ihmisen puuttumista. Prosessi kesti useita kuukausia.

– Havaitsimme, että suurin osa varsoista vieroittui luonnollisesti 9-10 kuukauden iässä, ilman stressireaktioita, tutkijat kirjoittavat.

Yhdeksän kuukauden iässä varsa pysyi vielä viiden metrin päässä emästään noin viidesosan ajasta. Kun varsa makasi ja lepäsi, tamma pysyi lähistöllä laiduntaen, seisoskellen tai leväten.

Etäisyys tamman ja varsan välillä kasvoi ajan myötä varsan aloitteesta. Yksivuotiaillakin oli yhä läheinen side emänsä kanssa, vaikka imetys oli loppunut kuukausia aiemmin. Vieroittuminen vaihteli muun muassa sen mukaan, oliko tamma uudelleen tiineenä, millaisessa kunnossa tamma oli ja mikä oli rehun saatavuus.

Tutkijat eivät havainneet luonnollisessa vieroituksessa mitään hylkimisreaktiota sen paremmin tammalta kuin varsaltakaan, vaan erkaantuminen tapahtui stressittömästi varsan sosiaalistuessa muuhun laumaan.

– Toivomme, että tutkimuksemme avaa keskustelun varsojen vieroituskäytännöistä, tutkijat toteavat.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut