Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Talviurheilu

Valko-Venäjällä kuohuu taas! Hiihdon nuorisotähti pakeni maasta poliittisen vainon vuoksi

maastohiihto
AOP

Valko-Venäjän maastohiihdon suurlupauksiin kuuluva Darja Dalidovitš on paennut perheensä kanssa Puolaan. Syynä karkumatkalle on Valko-Venäjän urheiluviranomaisten hiihtäjää kohtaan kohdistama kaltoinkohtelu.

17-vuotias valkovenäläishiihtäjä Darja Dalidovitš on tällä hetkellä perheensä kanssa Puolassa, jossa hän toivoo jatkavansa harjoittelua. Daryan isä Sjarhei Dalidovitš, seitsemännkertainen olympiahiihtäjä, joka myös valmentaa tytärtään, kertoi Darjan kanssa antamassaan haastattelussa, että Valko-Venäjän urheiluviranomaiset ovat peruneet nuorukaisen kilpailulisenssin ja estäneet häntä täten urheilemasta.

Tietojen mukaan Darjan lisenssi peruttiin siksi, että Sjarhein ja Darjan uskotaan osallistuneen Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan vuoden 2020 uudelleenvalintaa vastaan ​​suunnattuihin katuprotesteihin. Vaalit olivat opposition mukaan vilpilliset. Lukašenka on kiistänyt syytökset.

– Darjalta on riistetty oikeus osallistua kilpailuihin. En näe mahdollisuutta hänen jatkaa uraansa Valko-Venäjällä, Sjarhei totesi.

– Meitä voidaan syyttää mielenosoituksen järjestämisestä ja opposition iskulauseiden huutamisesta, minkä jälkeen meidät vain lähetetään vankilaan. Kolme kuukautta sitten en olisi voinut kuvitella, edes painajaisissa, että päädyn lähtemään maastani, mies kertasi kotimaansa kauhuja.

Darja, joka on yksi Valko-Venäjän lupaavimmista juniorihiihtäjistä, kertoi viime kuussa, että Valko-Venäjän hiihtoliitto deaktivoi hänen FIS-koodinsa, joka on yksilöllinen tunnistenumero, jota urheilijat tarvitsevat osallistuakseen Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n järjestämiin kilpailuihin.

Valko-Venäjän hiihtoliitto kertoi hiihtäjän valmennustiimille, että se poisti Darjan FIS-koodin joulukuussa vastauksena Valko-Venäjän maastohiihtoliiton päätökseen. Päätöksen syitä ja taustoja kumpikaan liitto ei suostunut avaamaan.

Koko tulevaisuus avoinna

Darjan piti valmistua lukiosta tänä vuonna, mutta on epäselvää, kuinka hän jatkaa opintojaan Puolassa. Darja kertoi myös haluavansa jatkaa hiihtoa toivoen pitävän olympiaunelmansa elossa.

– Olin suunnitellut lopettavan koulun Valko-Venäjällä, mutta vanhempani sanoivat, että olemme muuttamassa. Olen tietysti järkyttynyt. Olisi ollut yksinkertaisempaa jäädä muutamaksi kuukaudeksi ja lopettaa koulu, nainen harmittelee.

Useita Valko-Venäjän huippu-urheilijoita on vangittu tai erotettu maajoukkueista opposition näkemysten ilmaisemisesta ja vuonna 2020 Lukašenkan uudelleenvalinnan johdosta puhjenneisiin mielenosoituksiin osallistumisesta. Toimet on tuomittu laajasti maailmalla.

Kohun taustalla vaikuttaa myös Tokion vuoden 2021 kesäolympialaisissa tapahtunut Krystsina Tsimanouskajan loikkaustapaus. Nainen oltiin laittamassa väkisin kotimatkalle Tokiosta hänen asetettuaan vastakkain joukkueenjohdon kanssa ja erinäisten vaiheiden jälkeen Japanin ja Kansainvälisen olympiakomitean IOC:n viranomaiset pelastivat hänet hoiviinsa ja nainen jatkoi elämäänsä ja uraansa Puolassa.

Dalidovitšien kohu ei ole ainoa tämän kauden hiihtokohu Valko-Venäjällä. Myös toiselta valkovenäläiseltä hiihtäjältä, Sviatlana Andryiukilta, riistettiin FIS-koodi, mikä esti häntä osallistumasta karsintatapahtumaan, joka olisi voinut ansaita hänelle paikan Pekingin olympialaisiin. Myös Andryiukia syytettiin Valko-Venäjän opposition tukemisesta.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Talviurheilu