Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Peking 2022

MTV: Suomalaisasiantuntijat puolustavat taitoluistelutähti Kamila Valijevan päästämistä kilpailemaan

Kamila Valieva taitoluistelu Venäjä
AOP

Venäjän 15-vuotias taitoluistelutähti Kamila Valijeva jäi kiinni dopingista kesken Pekingin olympiakisojen. Ensin hänet asetettiin kilpailukieltoon, mutta myöhemmin kilpailukielto kumottiin valituksen jälkeen. Päätös oli MTV:n haastattelemien suomalaisasiantuntijoiden mukaan oikea.

Urheilun vetoomustuomioistuin CAS päätti maanantaina, että venäläistaitoluistelija Kamila Valijeva saa jatkaa kilpailua Pekingin olympialaisissa positiivisesta doping-kärystä huolimatta.

– Ymmärrän, miksi CAS teki tällaisen päätöksen. Päätös perustui varmasti kohtuusajatteluun. Mikäli he olisivat päättäneet toisin ja evänneet 15-vuotiaalta kilpailuoikeuden, ei päätöstä saisi enää korjattua, Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom toteaa.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste on samoilla linjoilla, ja ymmärtää, miksi Valijevan annetaan jatkaa kilpailemista.

– Jos jälkikäteen olisi todettu, että hän onkin syytön, olisi Valijevan osallistuminen kielletty aiheettomasti. Minusta ihan järkevästi CAS päätyi siihen, että annetaan hänen luistella. Katsotaan kilpailujen jälkeen, että saako hän pitää mitalin vai otetaanko se jälkikäteen pois, Rauste toteaa.

Valijeva on voittanut jo joukkuekilpailun kultaa, ja hän on yksi voittajasuosikeista tiistaina alkavassa yksilöluistelussa.

Maailman antidopingtoimisto WADA eri linjoilla

Maailman antidopingtoimisto WADA julkaisi CAS:n päätöksen jälkeen lausunnon, jossa se ilmaisi pettymyksensä ratkaisuun antaa Valijevan kilpailla.

– Vaikuttaa siltä, että CAS:n päättäjät eivät noudattaneet päätöksessään säännöstöä, tiedotteessa sanotaan.

Lindblomin mukaan CAS perusti päätöksensä universaaleihn oikeusperiaatteisiin: kohtuullisuuten ja suhteellisuuteen, vaikka suoraan sääntöihin päätöksessä ei nojattukaan.

– WADA:kaan ei huomannut, että säännöstön johdannossa, joka on osa säännöstöä, sanotaan, että sovellettaessa tätä säännöstöä pitää kuitenkin ottaa huomioon suhteellisuus ja ihmisoikeudet.

Rausteen mielestä CAS:in päätös pystytään perustelemaan myös ihan pelkästään säännöilläkin.

– Minusta se meni sääntöjen mukaan, koska WADA:n säännöt sanovat, että urheilija, joka on alle 16-vuotias, voi selvitä myöskin varoituksella.

Valijeva on vasta 15-vuotias, mikä on tässä tapauksessa hyvin ratkaiseva tekijä. Alle 16-vuotiaita koskevat nimittäin eri säännöt rangaistusten suhteen kuin aikuisia.

– Ikä on ratkaiseva kysymys. 16-vuotias urheilija on niin sanottu suojattu urheilija, eli rangaistusasteikko on lievempi. Asteikko lähtee varoituksesta ja maksimirangaistus on kahden vuoden kilpailukielto, Rauste kertoo.

Valijevan antamasta näytteestä löytyi trimetatsidiiniä, jota käytetään lähinnä sydänongelmien hoitoon.

– Tämä aine on niin sanottu kova doping-aine, eli perusrangaistus siitä on neljän vuoden kilpailukielto. Lieventävien asianhaarojen vallitessa se voi lyhentyä kahteen vuoteen, Rauste sanoo.

Valijevan tapauksessa maksimirangaistus on kaksi vuotta, koska puhutaan 15-vuotiaasta urheilijasta.

Lindblom muistuttaa, että itse dopingrikkomukseen ei ole otettu vielä kantaa missään elimessä, vaan käsittelyssä on ollut vasta Valijevan kilpailuoikeus olympialaisissa.

Epäilevä sormi osoittaa taustajoukkoihin

Valijevan takana on huipputiimi ja tähtivalmentaja Eteri Tutberidze. Valijevan doping-tapauksen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta esimerkiksi Kansainvälinen olympiakomitea IOC on vaatinut, että Valijevan lähipiiri tutkitaan.

– Ilman muuta pitää tutkia, tällaisessa tapauksessa varsinkin. Lähtökohtaisesti pitää tutkia aina kun tapahtuu doping-rikkomus ja epäily, mutta varsinkin kun on alaikäisestä kysymys, Lindblom painottaa.

Jos taustajoukoista joku todetaan syylliseksi, on luvassa ankaria sanktioita.

– Taustahenkilöt todennäköisesti eivät ole alaikäisiä. Silloin heihin sovelletaan tätä normaalia rangaistusasteikkoa. Jos kyseessä on vielä doping-aineen antaminen alaikäiselle urheilijalle, niin se voi olla raskauttava tekijä taustahenkilön vastuuta ajatellen, Rauste sanoo.

Rauste kuitenkin korostaa, että tässä vaiheessa kaikki on spekulatiivista, koska asiasta ei vielä tiedetä kovin paljon.

Lopullisia päätöksiä vasta olympialaisten jälkeen

Valijeva oli mukana harjoituksissa heti maanantaina CAS:n päätöksen jälkeen. Vaikuttaa myös siltä, että Valijeva osallistuu yksilökilpailuun normaalisti.

– Olympiakisat mennään nyt täällä päätöksellä, minkä CAS on tänä aamuna tehnyt, Rauste sanoo.

– Venäjän antidopingtoimisto RUSADA on käsitellyt asian vasta väliaikaisen päätöksen osalta. Seuraavaksi RUSADA:n pitää tehdä lopullinen päätös, tuleeko Valijevaa rangaista, ja mikä on sen pituus tai ankaruus. Sen jälkeen päätöksestä voidaan valittaa CAS:ään.

Molemmat asiantuntijat arvelevat, että tapausta puidaan vielä pitkään olympialaisten jälkeen.

– Veikkaan, että mitä vain RUSADA päättää, joku osapuoli valittaa, ja tämä menee joka tapauksessa CAS:ään asti, Lindblom sanoo.

Venäjä kilpailee jo näissä olympialaisissa maan olympiakomitean väreissä aikaisempian doping-rikkomusten takia. Vaikka Valijevan tapaus vaikuttaakin tällä hetkellä olevan vain yksittäinen doping-tapaus, voi sillä olla vaikutusta Venäjän sanktioihin tulevaisuudessa.

– Se varmasti riippuu täysin siitä, mitä tutkimuksissa tulee selviämään. Onko tässä ollut liitto tai taustajoukot mukana, vai mitä on tapahtunut, Lindblom pyörittelee.

Lähde: MTV

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Peking 2022