Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Yle: Suomalaisasiantuntija jyrähti suorasanaisesti taitoluistelun ikäkohusta

Susanna Rahkamo taitoluistelulegenda
AOP

Pekingin olympialaisissa nähtiin valtava skandaali, kun Venäjän 15-vuotias taitoluistelutähti Kamila Valijeva kärähti dopingista, sai silti kilpailla ja sai lopulta valtavat haukut valmentajaltaan. Suomalaisasiantuntija Susanna Rahkamo kertoi Ylen haastattelussa kannattavansa aiottua ikärajojen nostoa.

Suomalainen taitoluisteluasiantuntija Susanna Rahkamo on surullinen lajia kohdanneesta kohusta.

– Sitä, että tämä saattaa räsähtää käsiin, on maalattu. Ei olisi kuitenkaan ajateltu, että se räsähtää nyt olympialaisissa, mutta siinä on se hyvä puoli, että saadaan muutosta aikaiseksi. Joskus tarvitsee räsähtää kunnolla, koska tämä on ollut täysin sietämätön tilanne.

Rahkamo toimii Kansainvälisessä luisteluliitossa ISU:ssa kehityskomission puheenjohtajana ja on mukana useassa kehityshankkeessa sekä arvostettu asiantuntija. Hänen mielestään arvokisojen nykyinen ikäraja ei toimi.

– Olen viimeiset kaksi vuotta ollut sitä mieltä, että ikärajaa on pakko nostaa. Syyt ovat juuri samat kuin mitkä räsähtivät käsille. Onhan tämä ihan hirveä sotku ISU:lle.

– Olen sanonut, että on ihan sietämätöntä, että meillä on alaikäisiä mestareita ja heidän on pakko olla harjoitellut aivan mielettömät määrät ollakseen 15-vuotiaana kärjessä, nainen toteaa.

Rahkamo ei myöskään allekirjoita väitteitä, joiden mukaan urheilijoiden kohtelu ja valmennuskulttuuri ovat terveellä tasolla ja asianmukaisia.

– 15-vuotiaiden ja sitä nuorempien kohdalla siinä toteutetaan jonkun muun toiveita. Se on aivan sietämätöntä kansainvälisen liiton kannalta ja näiden urheilijoiden kannalta. On niin sydäntä särkevää katsoa, kuinka 15-vuotias tyttö joutuu koko maailman edessä vielä käymään tätä taistelua.

Toiveena terveempi lajikulttuuri ja korkeampi ikäraja

Etenkin juuri Venäjä on noussut jo pitkän aikaa ikävään valoon toimintakulttuurinsa vuoksi.

– Venäläisiä nuoria tyttöjä on pilvin pimein, ja on aika hirveää seurata sellaista broilerituotantoa mitä siellä on. Nuoret ovat 17-vuotiaana jo ulkona lajista. Sieltä tulee aina uudet ja uudet nimet. Kohtalot ovat aika karuja.

– Kuulemme vain niistä kärkiluistelijoista, mutta siellä on paljon muutakin porukkaa. Se ei ole kaunista, Rahkamo painottaa.

Rahkamo on ehdottanut ikärajaksi 18 vuotta, mutta idea ei ole saanut lajipiireissä rajoituksetonta kannatusta.

– Toivoisin, että 17 vuoteen päädyttäisiin, mutta edes 16 olisi jo eteenpäin. En olisi todellakaan toivonut, että tämmöisen keissin kautta tämä tapahtuisi. Voi olla, että muutoshalukkuus lisääntyy ja voidaan enemmänkin saada aikaiseksi kongressissa kesäkuussa, toivon niin.

Ikäraja-asiaa on puitu taitoluistelussa ennenkin, heikoin tuloksin.

Lähde: Yle

Edit klo 18.16: Lisättiin otsikkoon lähdeviittaus.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut