Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Yleisurheilu

Yleisurheilun uusi kilpailusarja saa kovaa kritiikkiä – Suomalaishuippu-urheilijat arvostelevat ratkaisuja

Olympiastadion Helsinki
AOP

Yleisurheilun Motonet GP -kilpailusarja on suomalaisen yleisurheilun tunnetuimpia kiertueita. Sillä on myös merkittävä medianäkyvyys. Kesän 2022 Motonet GP:n osakilpailut järjestetään Lahdessa, Tampereella, Espoossa, Kuortaneella, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa.

Urheilijajärjestö Yleisurheilijat Ry on julkaissut keskiviikkona tiedotteen, jossa se kritisoi suorasanaisesti yleisurheilun Motonet GP -sarjaa. Sen mukaan sarja on yksi suomalaisen yleisurheilun lippulaivoista ja ainoana kokonaan televisioitavana kilpailusarjana merkittävä näkyvyyden tuottaja urheilijoille. Osakilpailut keräävät suuret katsojamäärät televisioiden ääreen ja kilpailusarja houkuttelee urheilijoita ulkomailta asti.

Kesän kuudesta osakilpailusta neljä kilpaillaan kuitenkin jo ennen juhannusta. Tämä aiheuttaa närää urheilijoiden keskuudessa.

– Alkukesään painottuva kilpailuaikataulu palvelee parhaiten pientä joukkoa heinäkuun Eugenen MM-kilpailuihin tähtääviä urheilijoita. Kuitenkin suurimmalla osalla kotimaisista yleisurheilijoista kilpailulliset päätavoitteet painottuvat loppukesään, kuten Münchenin EM-kilpailuihin ja Kalevan kisoihin. Kilpailusarjan aikataulu on nähdäksemme rakennettu pienen urheilijajoukon ehdoilla.

Myös kilpailujen ohjelmasisältö ei miellytä tiedotteen laatijoita.

– Kesän 2022 Motonet GP -kilpailusarjan lajiohjelma on lajien välillä epätasapainoinen. Osa lajeista on mukana kaikissa tai melkein kaikissa osakilpailuissa. Toisaalta arvokisoihin kuuluvaa 5000 metrin juoksua ei järjestetä kilpailusarjassa ollenkaan.

– Samalla lajiohjelmassa on arvokilpailuihin kuulumattomia lajeja, kuten 200 metrin aidat ja 3000 metriä. Toivomme myös, että parayleisurheilun lajien järjestämiseen kilpailusarjassa saadaan selvennys mahdollisimman pian, tiedotteessa painotetaan.

Täysin yksipuolista murskakritiikkiä ei kuitenkaan Yleisurheilijatkaan jakanut tiedotteessaan.

– Ymmärrämme hyvin, että kilpailujärjestäjät haluavat näkyvyyden maksimoimiseksi kiinnostavimmat lajit lajiohjelmaansa. Yhdistyksen hallituksen niin sanotusti kiinnostavimpien lajien kotimaisille huipuille teettämän tiedustelun pohjalta kilpailuaikataulu ei kuitenkaan parhaalla tavalla palvele kyseisiä urheilijoita ja näin ollen osa kilpailuista jää heidän osaltaan väliin.

– Jos taas omaa lajia on mukana kilpailusarjassa hyvin vähän tai ei ollenkaan, kilpailemalla näkyvyyden hankkiminen muuta kautta on haasteellista, mikä näin ollen vaikeuttaa yhteistyökumppaneiden hankintaa ja yleisurheilun harjoittamismahdollisuuksia, tiedotteessa ymmärrettiin.

Sarjan suunnittelussa ihmetyksen aihetta

Tiedotteen mukaan yhdistys on perustettu ajamaan yleisurheilijoiden etuja ja tuomaan urheilijoiden äänen urheilijoita koskevaan päätöksentekoon. Yhdistyksen perustajajäsenet järjestäytyivät lokakuussa 2021 ja virallisesti yhdistys perustettiin 2.12.2021. Tältä pohjalta yhdistys ihmetteleekin, miksi sitä ei otettu sarjan suunnitteluvaiheeseen mukaan.

– Käsityksemme mukaan Motonet GP:n lajitoiveet on esitetty kilpailujärjestäjien puolelta Suomen Urheiluliitolle SUL:lle marraskuussa. SUL:ssä on ollut tieto yhdistyksen perustamisesta jo alkusyksystä 2021 lähtien.

– Toivomme, että – toisin kuin tällä kertaa – urheilijoiden ääni otetaan jatkossa mukaan yleisurheilun suurimman kotimaisen kilpailusarjan päätöksentekoprosessiin. Kaikki osapuolet haluavat kilpailusarjasta mahdollisimman onnistunutta. Uskomme yhteistyöllä päästävän parempiin tuloksiin, yhdistys painotti.

SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka puolustaa tehtyjä ratkaisuja Ilta-Sanomien artikkelissa. Muukan mukaan lajivalinnat ovat kisajärjestäjien oma toive.

– Yhdistys ei ole ainut taho, joka on kritisoinut lajivalintoja. Urheiluliitto ei määrää lajeja, vaan ne valitaan yhteistyössä kisajärjestäjien kanssa.

Valintoihin vaikuttaa erityisesti lajin kiinnostavuus.

– Jotta sinne saisi yleisöä, niin totta kai jokainen kisajärjestäjä kamppailee näistä huippulajeista, joissa on meidän tähtiurheilijat. Kisajärjestäjät haluavat sadan metrin aiturit, Topi Raitasen ja Kristian Pullin. He kiinnostavat myös katsojia ja TV-yleisöä.

Muukka muistutti myös, että lajeja on 14 yhtä kilpailua kohden, jotta siitä saadaan 2,5-3 tunnin mittainen TV-tapahtuma.

– Lisäksi jokaiselle lajille maksetaan palkintorahaa eli emme voi ottaa pariakymmentä lajia. Myöskään suorituspaikkoja ei ole tarpeeksi ja yli kolmen tunnin kilpailut ovat liian pitkiä, mies painotti.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Yleisurheilu