Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Yle: Nyt lyödään jo Venäjän antidoping-toimintaakin! Suomalaislääkäri teki kovan peliliikkeen

RUSADA
AOP

Suomalainen kansainvälisesti arvostettu antidoping-asiantuntija, urheilulääkäri Sergei Iljukov teki perjantaina omat johtopäätöksensä Venäjän sotatoimista Ukrainassa ja jätti paikkansa Venäjän antidoping-toimisto Rusadan hallituksessa.

Lahtelaislääkäri Sergei Iljukov ilmoitti perjantaina, ettei voi jatkaa Venäjän antidoping-toimisto Rusadan palveluksessa viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. Kansainvälinen antidoping-toimisto WADA otti ilmoituksen tyynesti vastaan.

– WADA:ssa ratkaisuuni suhtauduttiin ymmärryksellä. Rusadan päässä sain kaikilta hallituksen jäseniltä positiivisia viestejä ja kiitosta työpanoksestani, Iljukov kertoi Ylen haastattelussa.

Iljukov valittiin Rusadan hallitukseen puolueettoman asiantuntijan rooliin joulukuussa 2020. Iljukovin valinnan takana oli WADA. Venäjän dopingskandaalien vuoksi WADA vaati, että Rusadassa oli oltava kansainvälisen yhteisön valitsema puolueeton edustaja.

Tehtävää pääosin Suomesta käsin hoitanut Iljukov sanoo pestin Rusadassa olleen monessa mielessä opettavainen ja silmiä avaava. Ennen kaikkea se näytti, kuinka tärkeä osa huippu-urheilu on Venäjän politiikkaa.

Iljukovin mukaan huippu-urheilua käytetään sisäpoliittisiin tarkoituksiin kansakunnan yhdistämiseksi ja ulkopoliittisiin tavoitteisiin, jotka edustavat niin sanottua reaalipolitiikkaa. Siinä Iljukov ei halua olla mukana.

– Olen saanut paljon ensi käden tietoa ihan VIP-aition eturivistä. Tiedostan entistä enemmän, että kansainvälisen tason urheilu on Venäjän valtion agendalla hyvin korkealla. Voin päätellä sen pelkästään siitä, kenen kanssa olen ollut tekemisissä.

– Saimme Rusadassa paljon aikaan ja vietyä asioita oikeaan suuntaan. Koen kuitenkin, että nykyisessä tilanteessa palvelen epäsuorasti myös valtiollisia intressejä, jotka ovat ristiriidassa omien arvojeni kanssa.

Iljukov kritisoi Venäjää tiukasti

Iljukovin mukaan Venäjän vaatimukset politiikan ja urheilun erossa pitämisestä toisistaan ovat silkkaa puppua.

– Urheilu on Venäjän valtiolle erittäin tärkeä keino omien poliittisten tavoitteiden edistämiseksi. Se täytyy ymmärtää viimeistään nyt, kun muun muassa harkitaan pakotteita.

Neuvostoliiton vallan alla olleessa Virossa vuonna 1980 syntynyt Iljukov pystyy peilaamaan omia kokemuksiaan nykytilanteeseen. Ukrainan-konfliktissakin on monenlaisia puolia.

– Niissä on erilaisia näkökulmia, joita en lähtisi pohtimaan yksityiskohtaisesti. Lähtökohtani on kuitenkin, ettei sotatoimia voi mitenkään perustella.

– Käytännössä samat tekijät ovat Ukrainaan kohdistuvien sotatoimien ja Rusadan taustalla. En yksinkertaisesti halua olla heidän kanssaan tekemisissä tai edistää heidän asiaansa.

Iljukov aikoo jatkossa palata perustyönsä ja tutkimuksen pariin.

– Tämä kokemus vahvisti mielipidettäni, että omalla antidoping-tutkimuksellani pystyn edistämään asioita paljon isommassa mittakaavassa. Se voimaannuttaa jatkamaan tutkimustyötä.

Lähde: Yle

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut