Seuraa meitä:

Muut

Šakkipiireissä kuohuu – Venäläinen suurmestari sai pitkän pelikiellon sotakommenteistaan

Sergei Karjakin šakki Venäjä
AOP

Venäläinen šakin suurmestari Sergei Karjakin on saanut puolen vuoden pelikiellon Ukrainan-sotaa koskevien kannanottojensa vuoksi.

Maailman šakkiliitto FIDE ilmoitti tänään, että 32-vuotias venäläinen Sergei Karjakin, joka herätti laajaa kritiikkiä tuestaan Venäjän sodalle Ukrainassa, on asetettu puolen vuoden pelikieltoon. Karjakin on syntynyt itsekin Ukrainassa, mutta edustaa nykyisin Venäjää maajoukkuetasolla.

Karjakin kommentoi omassa tiedotteessaan pelikieltoaan ja kritisoi kovasanaisesti muun muassa FIDE:n puheenjohtajaa Arkadi Dvorkovitšiä. Karjakin kertoi, ettei aio valittaa tuomiostaan.

– En näe mitään järkeä valittaa – mikä tahansa tuomioistuin ottaa Euroopan puolen. Ja FIDE on kansainvälinen urheilujärjestö, joka tekee samaa kuin kaikki muutkin. Ja jostain sattumasta venäläinen johtaa sitä edelleen. Luulen, että se ei jatku pitkään, Karjakin kiukutteli.

Karjakin totesi myös, ettei kadu tekojaan.

– Ymmärsin, että pelikiellon vaara oli olemassa, mutta uskon olevani ennen kaikkea maani kansalainen ja patriootti, ja sanon tämän kerskailematta. Jos tällainen tilanne toistuisi, en pitäisi suutani kiinni, vaan kirjoittaisin taas sellaisen kirjeen. En kadu yhtään mitä tein. Kun valitsisin maani tukemisen ja Ehdokasturnaukseen osallistumisen välillä, valitsisin aina ensimmäisen.

Venäjän šakkiliiton TCF:n puheenjohtaja Andrei Filatov kuitenkin kommentoi Karjakinin kommentteja sanomalla, että RCF on urheilijoiden syrjintää vastaan ja aikoo valittaa pelaajan puolesta.

Karjakinia koskeva päätös liittyy FIDE:n eettisten sääntöjen artiklaan 2.2.10, ja sen teki FIDE:n EDC:n ensimmäisen oikeusasteen jaosto, jonka muodostavat Yolander Persaud, Ravindra Dongre ja puheenjohtajana Johan Sigeman.

Päätöksessä tuomittiin Karjakinin toiminta

Jaoston päätöslauselma oli hyvin suorasanainen asian tiimoilta.

–  Karjakinin lausunnot Ukrainan meneillään olevasta sotilaallisesta konfliktista ovat saaneet aikaan huomattavan määrän reaktioita sosiaalisessa mediassa ja muualla, suhtaudumme kielteisesti Karjakinin esittämiin mielipiteisiin.

Myös asian julkisuus vaikutti päätökseen paljon.

– Syyllisyyden toteamisen välttämätön edellytys on, että lausunnot ovat tulleet julkisuuteen.

– Tämä käsite urheilun huonomaineisuuslausekkeisiin liittyen ei koske maailmaa laajemmin vaan urheilulajia, jota syytetty harrastaa, šakkia. Syytetyn käyttäytymistä koskeva tieto, jota ei julkaista tiedotusvälineissä, mutta josta voidaan oppia šakkimaailmaassa tai sen olennaiseen osaan osallistuvien henkilöiden työstä on julkista ja tyydyttää yleisölle altistumisen elementin.

Edit klo 1.28: Korjattiin otsikkoa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Pussit mainos pieni

Mainos

Gorilla Pieni

Lisää aiheesta Muut