Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Lentopallo

Yle: Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo kertoo viimein vaikeasta Venäjä-tilanteestaan – Ihmisten reaktiot käsittämättömiä

Tuomas Sammelvuon luotsaama Venäjä otti avausvoiton
AOP

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo joutui hankalaan tilanteeseen Venäjän aloitettua Ukrainan-sodan. Mies oli vielä Venäjällä vaimonsa kanssa ja jatkosopimuskeskustelut Venäjän lentopalloliiton kanssa kesken.

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo oli pahassa paikassa Venäjän aloitettua Ukrainan-sodan.

– Siinä vaiheessa, kun tilanne kärjistyi, kaikki suunnitelmat menivät kerralla uusiksi. Henkilökohtaiset asiat ensin, Sammelvuo kertoo Ylen jutussa.

Tilannetta vakavoitti suuresti se, että Sammelvuon Alina-puoliso on ukrainalainen ja hänellä on runsaasti sukulaisia Ukrainassa.

– Puoliso siellä, hänen lähiomaisensa siellä. Miten tästä eteenpäin ja miten saada kaikki paperit ja luvat siihen kuntoon, että kaikki voivat matkustaa turvallisesti. Siinä vaiheessa tein päätöksen, että keskityn niihin asioihin, Sammelvuo taustoittaa.

Sammelvuo on pysytellyt poissa julkisuudesta Ukrainan-sodan alusta alkaen, aina Ylen haastatteluun saakka. Kyseessä oli miehen mukaan tietoinen ratkaisu.

– Uskon, että mitä tahansa olisin siinä vaiheessa sanonut, niin siitä olisi tehty jonkinlainen negatiivinen uutinen. Ja ymmärrän sen.

– Mutta kuten meidän loistava presidenttimme Sauli Niinistö sanoi: silloin kun ympärillä asiat vaihtuvat todella nopeasti, pidetään pää kylmänä. Niin olen itse yrittänyt tehdä. Nyt kaikki on lupien ja muiden puolesta hyvin, ja pystytään puhumaan.

Jahka asiat selvisivät paremmalle tolalle, Sammelvuo suuntasi puolisoineen Suomeen. Ratkaisu siitä oltiin tehty jo aikoja sitten.

– Joo, totta kai. Ja siinä vaiheessa tein suhteellisen nopeasti jatkosopimuksen jo muuhun maahan, seurajoukkueen valmennuksesta. Sekin oli jo sellainen tilanne, että meidän pitää saada kaikki asiat siihen kuntoon, että voimme lähteä.

Omat mutkansa matkaan toivat Alinan paperiasiat. Nyt nekin ovat kunnossa.

– Ja se, että puolisoni voi matkustaa normaalisti Euroopassa, niin siihen liittyi vaikka mitä papereita. Viralliset käännökset monelle kielelle kaikkiin papereihin ja viralliset leimat.

– Alinalla oli myös työt valmentajana päivittäin. Ja itselläni elämä on ollut suhteellisen pitkään siellä, johtuen töistäni. Siinä oli suu auki, että mitä pitäisi tehdä. Se oli aika vaikea paikka.

Totuus työsuhteista Venäjällä

Vain päivä Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Venäjän miesten lentopalloliigan Pietarin Zenit tiedotti, että Sammelvuo on irtisanoutunut joukkueen päävalmentajan paikalta.

– Se päätös oli tehty aikaisemmin.

– On monta syytä, miksi hommat Zenitissä silloin loppuivat. Ja luonnollisesti asiat menivät siihen, että Venäjän maajoukkueen kanssa työt eivät jatkuneet.

Sammelvuo ei ollut enää sopimuksen alainen valmentaja tiedotusvaiheessa.

– Sopimushan minulla loppui 31. joulukuuta viime vuonna. Sen jälkeen juteltiin liiton kanssa mahdollisesta kolmen vuoden jatkosta Pariisin olympialaisiin. Sopimusta ei ikinä tehty.

Venäjän lentopalloliitto kertoi 8. toukokuuta, että Sammelvuo ei voi enää toimia maajoukkueen päävalmentajana.

– Hienosti Venäjän lentopalloliitto uutisoi, että kaikki ymmärtävät, että Sammelvuo ei voi tässä tilanteessa olla maajoukkueen päävalmentaja, koska voisi joutua myös kotimaassa todella huonoon valoon ja suuren paineen alle.

Sammelvuo on saanut paljon palautetta toiminnastaan. Mukana on ollut jopa törkyviestejä.

– No joo, aika paljon. Tuntemattomilta ihmisiltä. Ja elämänohjeita myös sellaisilta, joita tunnen. Osa on ollut sellaisia viestejä, joita en enää toivo saavani.

Sammelvuo ei ole ottanut liikaa stressiä.

– Ei se minuun sillä tavalla ole vaikuttanut. Lähinnä vain tuntuu siltä, että ihmisten pitää johonkin kohdistaa oma vihansa. Ja tietysti minä olen helppo kohde, koska minä olen ollut Venäjän maajoukkueen päävalmentajana.

Sammelvuo toivoo kuitenkin asiallista käytöstä.

– Aina kannattaisi miettiä, ennen kuin sanoo jotain. Olen 26 vuotta ollut Suomen maajoukkueessa. Rakastan kotimaatani. Vaikka olen asunut ja ollut pitkään muualla, niin eihän se muutu ikinä mihinkään.

Lähde: Yle

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Lentopallo