Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Talviurheilu

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen sai muistomerkin kotikaupunkiinsa – Samalla paljastui kiusallinen moka

Matti Nykänen mäkihyppy Höyhen-muistomerkki
AOP

Mäkihypyn lajilegendan ja olympiavoittajan Matti Nykäsen muistomerkki Höyhen paljastettiin Jyväskylässä keskiviikkona yleisölle avoimessa julkistustilaisuudessa. Muistomerkki sijaitsee Hippoksen liikuntapuistossa Köyhälammen rannalla.

Muistomerkkityöryhmän puheenjohtaja Meri Lumela hehkuttaa mäkihyppääjä Matti Nykäsen merkitystä suomalaisurheilulle.

– Nykäsen ura mäkihyppääjänä on yksi suomalaisen urheiluhistorian merkittävimmistä. Hän voitti kaikki kirkkaimmat arvokisamitalit, joita yksilöurheilija voi urallaan saavuttaa. Jyväskylän kaupunki kunnioittaa Nykäsen urheilu-uraa muistomerkillä, jonka sijainniksi valikoitui huippu-urheilun keskittymäksi muodostuva Hippoksen alue. On hienoa, että viimeinkin saamme julkistaa muistomerkin suurelle yleisölle.

Kuvanveistäjä Kaarina Kaikkosen teos Höyhen valittiin toteutettavaksi kuuden luonnoksen joukosta Jyväskylän kaupungin järjestämän rinnakkaisen luonnostilauksen hankintamenettelyn kautta. Päätöksen muistomerkin toteutuksesta teki Jyväskylän kaupunginvaltuusto syksyllä 2020.

Taideteokseen kuuluu portaittainen jalusta, muistolaatta sekä jalustan päällä oleva höyhentä muistuttava veistos. Höyhenen muoto rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista osista. Höyhenen keskiruodot mukailevat mäkihyppyrin kaarta ja muodostavat yhdessä ladun.

Ladun huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttavat ja toisaalta viimeistä hyppyä symboloivat sukset suuntautuneena kohti taivasta. Suunta huipulta ylöspäin antaa mielikuvan lentämisestä pois tästä maailmasta, kohti toista ulottuvuutta.

Veistoksen materiaalina on ruostumaton teräs. Huipulla olevat terässukset on polttomaalattu siniseksi. Sivusuksissa on teksteinä Nykäsen urheilusaavutukset. Kolmion muotoisen jalustan portaikko on suomalaista, mustaa graniittia. Muistomerkin jalustaan liitettyyn, kiillotetusta mustasta graniitista toteutettuun laattaan on piirrosmaisesti kaiverrettu nuoren Nykäsen kasvot.

Muistolaatan olympiarenkaat on kullattu suomalaisella lehtikullalla. Muistomerkin ympärillä on päällystetty, lammen rantaan rajautuva aukio. Teoksen hinta on 140 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on avustanut hanketta 50 000 eurolla.

Kaikki ei mennyt kuitenkaan ihan putkeen

Pian teoksen paljastuksen jälkeen muistomerkistä paljastui virhe, jota kuvanveistäjä Kaikkonen pahoitteli STT:n haastattelussa. Teoksen suksiin on kaiverrettu Nykäsen saavutuksia. Yhdeksi saavutukseksi listataan ”Olympiahopea suurmäki Sarajevo 1984”, mutta Nykänen oli Sarajevon suurmäessä olympiavoittaja.

– Siinä on inhimillinen oikolukuvirhe. Se korjataan tietenkin ensi tilassa. Olen pahoillani sellaisesta mokasta.

– Kyllä se on minun inhimillinen virheeni, Kaikkonen otti rehdisti vastuun.

Mokan korjaaminen on taiteilijan mukaan jo työn alla.

– Hyvä tulee. Entistä parempi tulee, hän päätti.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Talviurheilu