Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Lentopallo

Miesten lentopallon Mestaruusliigassa nähtiin erikoinen käytösepisodi – Johtaa linjausten tarkennukseen

lentopallo
AOP

Suomen Lentopalloliiton sääntöryhmä on käsitellyt 15.1.2023 miesten Mestaruusliigan TUTO Volley-Vantaan Ducks pelissä annetun käyttäytymisrikkeen kokouksessaan 18.1.2023. Sääntöryhmä on käsitellyt asian pelaajan ja päätuomarin antamien selvityksien ja lausumien ja tilanteesta tallennettujen videoiden pohjalta.

Ottelun toisessa erässä Ducksin johtaessa 24-23, Ducksin hyökkäyksessä 2-paikan pelaaja ajautui lähelle verkon pintaa hypätessään eteenpäin. Pelaaja ajautui keskirajan väärälle puolelle, tehden keskirajavirheen ja törmäten samalla torjunnassa olleisiin TUTO Volleyn pelaajiin. Pistetilanteeksi vaihtui virheen seurauksena 24-24.

Pelatun pallon päätyttyä torjunnassa mukana ollut TUTO Volleyn pelaaja William Groffier otti erikseen vapaana olleen pallon haltuunsa ja heitti sen pelikentän pinnan kautta ja verkon alta kohti Duck:sin pelaajia. Heitto ei ollut erityisen voimakas. Tilanteessa ei muuta sääntöjen vastaiseksi luokiteltavaa käyttäytymistä ole ollut.

Ottelun päätuomari määräsi TUTO:n pelaajalle käyttäytymisrangaistuksen väkivaltaisesta käytöksestä, eli ottelusta poiston.

Tilanteessa ei purnaamisen varaa

Sääntöryhmä katsoi tilanteen selvitetyksi seuraavaa pelaajan selvityksen ja videotallenteiden myötä. TUTO Volley pelaajan pallon heittäminen pelitilanteessa pelitilanteen päätyttyä on ollut moitittavaa.

Selvityksistä ja videotallenteista on käsittelyssä huomioitu pelaajan hermostuminen edeltävästä pelitilanteessa johtuen, jossa tilanne on TUTO Volleyn pelaajalle vaikuttanut vaaralliselta keskirajan ylitykseltä vastustajan toimesta. Tilanteen jälkeisen pallon heiton verkon ali vastustajan puolelle todetaan kuitenkin olleen kevyt.

Päätuomari Kenneth Aron selvityksen mukaisesti hänen tilannearvionsa on nopeassa tapahtumassa oli ollut se, että pelaajan teko täyttää pelisääntöjen 21.2 mukaisen väkivaltaisen käytöksen tunnusmerkistön, ja sen jälkeen määrännyt tilanteessa sinänsä pelisääntöjä oikein soveltaen rangaistuksena ottelusta poistamisen.

Sääntöryhmä oli eri mieltä tuomarin kanssa

Sääntöryhmä totesi, että pelisääntöjen väkivaltaisen käytöksen yhteydessä täytyy tekijällä olla tahallisuutta. Tämä tahallisuus on subjektiivinen säännön mukainen aktiivinen fyysinen hyökkäys tai aggressiivinen tai uhkaava käytös. Tahalliseksi voidaan myös tulkita törkeä huolimattomuus teolla, josta tekijän tulee tietää tai ymmärtää siitä voivan seurata fyysistä vahinkoa kolmannelle osapuolelle.

Tällainen voi esimerkiksi olla erittäin voimakas hallitsematon pallon potku tai heitto selvästi kolmansille osapuolille vaaraa aiheuttavaan suuntaan.

Sääntöryhmä on päättänyt, että TUTO Volley:n pelaajan pallon heittoa ei voida pitää väkivaltaisen käytöksen kynnyksen ja tunnusmerkistön ylittävänä tekona. Näin ollen sääntöryhmä katsoo, että tilanteessa päätuomarin tekemä arvio on virheellinen.

Sääntöryhmä toteaa, että päätuomarin olisi pitänyt pelaajan käytökseen kyllä puuttua, mutta ensisijaisesti pelisääntöjen 21.1 kohdan mukaisesti joko suullisesti varoittamalla, tai keltaisella kortilla virallisesti varoittamalla kyseenomaisesta käyttäytymisestä, ja sen uusimisesta huomauttamalla rangaistuksen uhalla.

Pelitapahtumassa päätuomarin pelaajalle antama sinänsä virheellinen rangaistus ei sääntöryhmän arvion mukaan ole vaikuttanut ottelun lopputulokseen. Näin ollen kyseenomaisella tuomarivirheellä ei ole sinänsä ottelun kilpailulliseen tulokseen vaikutusta.

Sääntöryhmän päätöksen mukaisesti ei Lentopallon sarjamääräysten 9. kohdan mukaisesti asiassa pelaajalle määrätä tilanteesta muuta seuraamusta.

– Mestaruusliigalle ja lentopallolle yleisestikin on tärkeää ylläpitää keskustelua tuomaritoiminnan linjauksista. Lentopallo on nopea laji ja tilanteet tulevat eteen tuomareille erittäin nopeasti. Meillä ei ole esimerkiksi tuomareille teknisiä apuvälineitä tarkistaa tilanteita jälkikäteen, joten tulkintavirheet ovat luonnollisesti mahdollisia, Mestaruusliigan johtaja Riia Martinoja painottaa.

Mestaruusliiga tulee yhdessä erotuomarijaoksen kanssa käsittelemään yleisesti tuomaritoiminnan linjauksia. Tavoitteena on linjausten selkeys tuomaritoiminnan työn helpottamiseksi ja lajimme kehittämiseksi.

– Lentopalloon ja urheiluun yleisesti kuuluvat tunteet, mutta myös säännöt ja keskinäinen kunnioitus toisiamme kohtaan, Martinoja jatkaa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Lentopallo