Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Alennuskoodit - Bonuspanda.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi
Pussit.com mainos iso

Lentopallo

Hämeen Lentopallokerhon häirintäkohu sai päätöksensä – Syylliselle karut seuraukset

lentopallo
Pixabay

Naisten lentopallon Mestaruusliigassa pelaava Hämeenlinnan Lentopallokerho ja edustusjoukkueen entinen manageri Ville Kalliomäki ovat päätyneet työsuhteen päättämiseen. Taustalla on vakava häirintäepisodi.

Naisten lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan Hämeenlinnan Lentopallokerhon ahdistelukohu alkoi paljastua, kun syyskuussa 2022 uutisoitiin Lentopallokerhoon liittyvästä häirintäepäilystä. Seuran manageri Ville Kalliomäki ei tuolloin kertonut tienneen, mistä asiassa on kyse.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n tekemän tutkinnan jälkeen Suomen Lentopalloliitto tuomitsi seuran 3 000 euron sakkoihin sekä asiattomasti käyttäytyneen toimihenkilön 1 000 euron sakkoihin. Liitto katsoi selvitetyksi, että toimihenkilö oli käyttänyt pelaajasta puhuessaan epäasiallisia ilmaisuja, jotka sisälsivät seksuaalissävytteisiä vihjailuja.

Lentopalloliitto ei pitänyt uskottavana, ettei seura tiennyt toimihenkilön epäasiallisesta käytöksestä. Seuran mukaan asia tuli heille yllätyksenä. Seuran entinen puheenjohtaja Jarmo Lempiäinen kyseenalaisti SUEK:n tutkintaan johtaneen tapauksen.

Kalliomäki kertoi Hämeen Sanomien haastattelussa tammikuussa 2023 olevansa tämä epäasiallisesti käyttäytynyt toimihenkilö. Seura ei nähnyt estettä, etteikö Kalliomäki voisi jatkaa seuran palveluksessa. Kalliomäen mukaan kyseessä on hänen tapansa olla vuorovaikutuksessa.

Seurassa vuosina 2020-2022 pelannut Emilia Joensalo kertoi puolestaan Keskisuomalaisen haastattelussa kokemastaan häirinnästä ja sanoi ottaneensa asian seurassa esille, mihin ei aluksi reagoitu mitenkään. Tämän jälkeen seuran aktiivipelaajat kirjoittivat Kalliomäkeä puolustavan kirjoituksen.

Helmikuussa 2023 julkisuuteen tuli tieto, että Kalliomäki käyttäytyi asiattomasti myös aiemmin, ja tilanteisiin liittyi sopimatonta koskettelua. Kaudella 2008-2009 joukkuessa pelannut Elina Salomäki kertoi haastattelussa, että Kalliomäelle oli tyypillistä kommentoida pelaajia asiattomasti.

Salomäen mukaan Kalliomäki saattoi julkisesti ja kenenkään puuttumatta kommentoida pelaajien rintoja tai takapuolta. Salomäki kertoi Kalliomäen myös kosketelleen häntä sopimattomasti.

Seura päätti, että Kalliomäki jatkaa seuran palveluksessa kauden loppuun. Seurassa koettiin, että kyseessä on ajojahti. Tämän jälkeen merkittävä sponsori päätti lopettaa yhteistyösopimuksen ja Hämeenlinnan kaupunki pyysi lisäselvityksiä asiassa. Kalliomäki jätti lopulta tehtävänsä seurassa.

Lentopallokerho julkaisi anteeksipyynnön

Suomen Tietotoimisto STT:n paljastettua Kalliomäen törkytoimet seura taipui lopulta irtisanomaan managerin sopimuksen ja seura julkaisi julkisen anteeksipyynnön.

– Moni ihminen, niin urheilija kuin myös muu henkilö on kertonut, että hän oli kokenut eri tavoin häirintää, ja häntä oli loukattu hyvinkin syvästi. Kysymys on ollut erityisesti yhdistyksen managerin käyttäytymisestä, mutta myös valmennukseen liittyneistä käytännöistä, jopa yli 20 vuoden ajalta. Myöskään hallitus ei ole toiminut asiassa oikein, seura kirjoittaa anteeksipyynnössä.

Lentopallokerho kiittää epäkohdat julkisuuteen tuoneita.

– Hallitus pyytää anteeksi kaikilta loukkauksen kohteeksi joutuneilta urheilijoilta, toimihenkilöiltä, yhteistyökumppaneilta ja kaikilta muiltakin henkilöiltä, mutta myös yleisöltämme ja tukijoiltamme väärää toimintamallia ja sen seurauksena tapahtuneita loukkauksia. Ne eivät ole kuuluneet vähimmässäkään määrin asialliseen toimintaan, ja niistä kantaa vastuun vain seuramme ja sen puolesta väärin toimineet henkilöt.

Seuran hallitus myöntää, ettei se havahtunut epäasiallisen toiminnan vakavuuteen ajoissa eikä ymmärtänyt ongelman laajuutta. Seura vakuuttaa, että se toimii jatkossa niin, etteivät virheelliset käytännöt enää toistu seurassa.

– Lentopallokerhon hallitus on hyväksynyt selkeät eettiset ohjeet vastaista varten ja tekee yhteistyötä niin Lentopalloliiton kuin Suomen Olympiakomitean kanssa, jotta nyt koetut loukkaukset ja muut hyvään urheiluun kuulumattomat virheelliset käytännöt eivät toistu enää seuran toiminnassa.

Hämeenlinnan kaupunki selvittää vielä seuran toimintaa viime viikolla toimitetussa selvityspyynnössä. Kaupunki odottaa seuralta vastauksia 8. maaliskuuta mennessä.

Myös Lentopalloliitto julkaisi kannanottonsa

Lentopalloliitto julkaisi myös oman kannanottonsa, jossa se tuomitsee jyrkästi epäasiallisen käyttäytymisen sekä kaikki eettiset rikkomukset.

– On tärkeää, että nyt vahvasti mediassa sekä sosiaalisessa mediassa esillä olevista asioista keskustellaan ja tuodaan esille myös mahdollisia väärinkäytöksiä. On myös tärkeä muistaa, että asioista keskustellaan asiallisesti, jotta asioita saadaan vietyä rakentavasti eteenpäin, tiedotteessa painotetaan.

Lentopalloliiton sääntöryhmä on tehnyt joulukuun lopulla 2022 kaksi päätöstä SUEK:n suorittaman tutkintaraportin pohjalta Lentopallokerhon osalta määräten niistä rangaistukset. Jos kyseisestä asiasta tulee virallista tietoa lisää tai uusia asioista SUEK:n kautta, Lentopalloliitto käsittelee asiaa tai asioita tarvittaessa uudelleen.

– Lentopalloliitto painottaa vahvasti turvallista toimintaympäristöä kaikille lajien parissa toimiville. Turvallisella toimintaympäristöllä tarkoitetaan ympäristöä, jossa lentopallotoiminta tuottaa iloa ja positiivisia koke­muksia ilman, että yksikään kokee kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä.

– Jokaisen lentopallon paris­sa toimivan vastuulla on varmistaa, että kaikki toimijat, niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin ovat turvassa kiusaa­miselta, häirinnältä ja muulta epäasialliselta käytökseltä, tiedotteessa todetaan.

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Lentopallo