Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Suomessa tehtyjen doping-testien määrä nousussa – SUEK tärkeässä roolissa kansainvälisessä mittakaavassa

Ratinan stadion Tampere
AOP

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK tiedotti, että se teki doping-testejä vuonna 2022 enemmän kuin vuotta aiemmin. Testimäärän taustalla on merkittävä määrä kansainvälistä yhteistyötä.

Vuonna 2022 Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teki doping-testejä Suomessa ja ulkomailla yhteensä 3 169 kappaletta. Vuotta aiemmin vastaava määrä oli 2 745. Testeistä valtaosa (2 646) oli SUEK:n kansallisen testausohjelman testejä.

Kolme eniten testattua yksilölajia viime vuonna olivat yleisurheilu (298), fitness (207) ja maastohiihto (189). Joukkuelajeista isoin määrä testauksia kohdistui jääkiekkoon (217) ja jalkapalloon (160). Doping-rikkomuksia SUEK:n kansallisessa doping-testausohjelmassa oli neljä, ja lisäksi yhden tapauksen käsittely on kesken.

SUEK:n testauspäällikkö Katja Huotari korostaa, että numeraalinen testitilasto on yksi hyvä tapa mitata ja seurata doping-valvontaa, mutta ei suoraan kerro kaikkea sitä työtä, mitä tehdään ennen testejä yhteistyössä eri tahojen kanssa.

– Testimäärien lisäksi oleellista on se, miten testattavat urheilijat valitaan, miten testaus ajoitetaan, mitä näytteitä urheilijalta otetaan ja mitä analyysejä näytteistä tehdään. Suomalaisia urheilijoita testataan myös kansainvälisten lajilittojen toimesta sekä kilpailuissa että kilpailujen ulkopuolella.

– SUEK toimii aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisten lajiliittojen kanssa testauksen suunnittelussa ja toteutuksessa, Huotari kertoo.

Kansainvälistä yhteistyötä ja testausten suunnittelua helpottaa se, että urheilijoiden testaushistoria on yhteistyötahojen nähtävissä Maailman antidoping-toimiston WADA:n ylläpitämässä hallintajärjestelmässä. SUEK testaa kansallisessa testausohjelmassa suomalaisia urheilijoita kotimaassa sekä ulkomailla ja lisäksi myös Suomessa harjoittelevia tai kilpailevia ulkomaalaisia urheilijoita.

Testitilasto ilmaisee otettujen dopingtestinäytteiden määrän eli sisältää sekä virtsa- että verinäytteet, pois lukien Urheilijan biologiseen passiin otetut verinäytteet, joita SUEK otti osana kansallista testausohjelmaa yhteensä 341 kappaletta.

Testitilasto ei suoraan kerro testattujen urheilijoiden lukumäärää, joka on näytemäärää vähäisempi, koska osaa urheilijoista testataan useita kertoja vuodessa ja lisäksi samassa testitapahtumassa urheilijalta voidaan ottaa sekä virtsanäyte että useampia verinäytteitä.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut