Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Uncategorized

UFC-vedonlyönti nousussa vuonna 2023

UFC vedonlyönti
Pixabay

Kamppailu-urheilu on aina ollut suosittua, mutta perinteinen nyrkkeily on saanut rinnalleen kovan vastustajan vapaaottelusta. Vapaaottelun valovoimaisin organisaatio on UFC, jonka jokainen tapahtuma myy jopa 1–2 miljoonaa lippua. Toki on hyvä muistaa, että tapahtumaa voi seurata yhden päätelaitteen ääreltä useita silmäpareja.

Tässä artikkelissa tarkastellaan UFC:tä ja sen historiaa. Otamme myös hieman kantaa, että voisiko siitä ottaa kohteen omalle vetolapulle. UFC:n toiminta perustuu viihteeseen, eli otteluista halutaan tehdä mahdollisimman katsojaystävällisiä – ja se selittänee pitkälti organisaation suurta suosiota.

Ultimate Fighting Championship (UFC): järjestön pitkä historia lyhyesti

Ultimate Fighting Championship eli UFC on vapaaottelujärjestö, jonka päämaja on Las Vegasissa. Järjestö on perustettu vuonna 1993, ja perustajajäsenet ovat Art Davie, Campbell McLaren, Rorion Gracie sekä Bob Meyrowitz. Nykyään UFC:n puheenjohtaja sekä tietynlainen keulakuva on Dana White.

Alkujaan UFC:ssa oli tarkoituksena selvittää, kuinka eri kamppailulajien tekniikat toimivat toisiaan vastaan. Ensimmäisen tapahtuman voitti joukon pienikokoisin kamppailija Royce Gracie, jonka lajina oli brasilialainen jujutsu (bjj). Gracie voitti kaikki ottelunsa myös kahdessa seuraavassa tapahtumassa.

UFC:n alkuperäinen omistaja oli Zuffa, jonka toimitusjohtaja Dana White oli. Kesällä 2016 William Morris Endeavor kuitenkin osti UFC:n hulppealla 4 miljardilla dollarilla.

Vuoden 2023 kovimmat vapaaottelijat UFC:ssä

Yleisesti ottaen Jonathan Dwight Jones eli Jon Jones mielletään UFC:n kovimmaksi ottelijaksi, onhan mies hallitseva raskaansarjan mestari. Vyöllä on myös kolme (3) alemman sarjan mestaruutta. Jones on historian nuorin UFC-mestari. Naisten saralla tulee nostaa esille Alexa Grasso, joka on kärpässarjan mestari.

Parhaat vapaaottelijat vuonna 2023:

 1. Jon “Bones” Jones (27-1-0, 1 NC)
 2. Jamahal “Sweet Dreams” Hill (12-1-0, 1 NC)
 3. Leon “Rocky” Edwards (21-3-0, 1 NC)
 4. Alexa Grasso (16-3-1)
 5. Islam Makhachev (24-1-0)

Historian paras vapaaottelija UFC:ssä on Anderson “The Spider” Silva. Mies oli UFC:n keskisarjan mestari peräti seitsemän (7) vuotta putkeen vuosina 2006–2013. Silva puolusti mestaruuttaan kymmenen kertaa putkeen menestyksellisesti. Voittoputki kesti huikeat 17 ottelua. Silva voitti ammattilaisena 26 ottelua tyrmäyksellä tai luovutuksella.

UFC:n painoluokat

Tällä hetkellä UFC:ssä on 12 painoluokkaa. Kukkulan kuninkaana on tietysti Raskassarja (Heavyweight), jonka mestarina on aikaisemmin mainittu Jon Jones. Painoraja on 93–120 kg. Heti perässä tulee alempi raskassarja (Light Heavyweight), keskisarja (Middleweight) sekä välisarja (Welterweight).

Naisten höyhensarja (Women’s Featherweight) on naistenluokan ykkönen, ja painoraja on 62–65 kg. Naisille on myös muitakin painoluokkia aina alle 52 kg saakka.

Vapaaottelun eli MMA:n tärkeimmät säännöt

Vapaaottelussa on lähes aina samanlaiset säännöt, olipa organisaatio mikä tahansa. UFC:n säännöissä sallitaan kaikki lyönnit ja potkut, joita ei erikseen kielletä. Nevadan urheilukomissio on listannut yhteensä 31 sääntöä, jotka on kiteytettynä alla.

Esimerkiksi nämä asiat on kielletty UFC:ssä:

 1. Pureminen, päällä puskeminen, hiuksista vetäminen ja iskut silmiin.
 2. Kaikki iskut sukuelimiin.
 3. Sormien tai varpaiden taittaminen ja lukotukset.
 4. Kyynärpään kärjellä lyöminen alaspäin.
 5. Takaraivoon tai selkään lyöminen/potkiminen.
 6. Maassa olevan päähän potkiminen ja polkeminen.
 7. Vastustajan heittäminen maahan niskat tai pää edellä.
 8. Vastustajan loukkaaminen sanallisesti ja muu epäurheilijamainen käytös.

Lisäksi on olemassa muutamia sääntöjä, jotka eivät ole katsojan silmistä välttämättä itsestään selviä. Säännöissä esimerkiksi kielletään pyyhkeen heittäminen kehään. Lisäksi on kiellettyä vältellä kontaktia – eli ottelija ei saa olla liian arka. Tällä halutaan tehdä ottelusta vain viihdyttävämpi, koska vapaaottelu on viihdebisnestä.

Kun elettiin UFC:n alkuaikaa, ei sääntöjä juurikaan ollut. Ottelijat tekivät esimerkiksi iskuja vastustajan sukuelimiin, ja se oli täysin sallittua. Tuohon aikaan vapaaottelu ei ollut urheilua, mutta nykyää se on. Tämän monipuolisempaa kamppailulajia ei ole, vaikka riski loukkaantua on aina olemassa, säännöistä huolimatta.

Onko UFC:ssä suomalaisia vapaaottelijoita?

UFC:ssä ei ole liiemmin nähty suomalaisia vapaaottelijoita. Ensimmäisenä kehään pääsi edesmennyt nyrkkeilijä Tony Halme vuonna 1997. Halme kuitenkin hävisi luovutuksella jo 53 sekunnissa ensimmäisessä erässä. Ottelun tosin vei Randy Couture, joka lopulta voitti UFC:n mestaruuden kahdessakin eri painoluokassa.

Eniten potentiaalia on kuitenkin ollut Makwan Amirkhanissa, joka voitti kolme ensimmäistä otteluaan UFC:ssä. Lopulta ura kuitenkin meni laskusuuntaan UFC:ssä, kun kuudesta (6) viimeisestä ottelusta voittoja oli vain yksi. Tätä nykyä Amirkhani ottelee tsekkiläisessä Oktagon-organisaatiossa.

Suomalaiset UFC:ssä (tilastot):

 • Tony Halme, 1997 (0–1)
 • Anton Kuivanen, 2012–2013 (1–2)
 • Tom Niinimäki, 2013–2014 (1–3)
 • Makwan Amirkhani, 2015–2023 (7–6)
 • Teemu Packalén, 2015–2019 (1–3)

Voiko vedonlyönnistä voittaa?

Urheiluvedonlyönti ei ole tuurista kiinni, vaan voittavassa vedonlyönnissä vaaditaan osaamista ja datan hyödyntämistä. Aloittelevien pelaajien kannattaa lukea oppaita ja hyödyntää vetovihjeitä. Hyvä nyrkkisääntö on, että tunteella vetoja ei kannata lyödä, koska se ei ole kannattavaa – toki se voi olla hauska lisä vaikkapa futiksen seuraamiseen.

Jos haluat kokeilla vedonlyöntiä turvallisesti, kokeile Lucky urheiluvedonlyöntiä täällä, ja saat lisämaustetta penkkiurheilun sivuun! Muista kuitenkin lähteä liikkeelle maltillisesti, jos aikaisempaa kokemusta ei ole. Määritä budjetti, suosi single-vetoja (alussa) ja älä paikkaa tappioita tallettamalla lisää. Näillä vinkeillä pääsee jo hyvin alkuun, vetovihjeiden kera tietysti.

Yhteenveto

UFC on todella viihdyttävä ja suosittu vapaaotteluorganisaatio. Otteluita voi seurata livenä maksukanavilta tai paikan päällä Las Vegasissa. Vaikka suomalaisia ottelijoita ei enää nähdä, voi tilanne muuttua tulevaisuudessa. Makwan Amirkhani sai hienon mahdollisuuden pärjätä UFC:ssä, mutta sopimus päättyi lopulta vuonna 2023.

Tämän hetken kovin vapaaottelija on Jon Jones, jonka seuraavaa ottelua ei tarvitse odottaa kovinkaan kauan. Jones nousee seuraavan kerran kehään 12.11.2023, kun vastaan asettuu yhdysvaltalainen maanmies Stipe Miocic. Miocic:lla on tappio alla, joten voittamisen tahto on varmasti kova – joten ottelu kannattaa katsoa!

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Uncategorized