Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Yle: Paratriathlonisti Liisa Lilja syyttää SUEK:ia uusista virheistä doping-epäselvyydessään – Edessä laaja käsittely

Liisa Lilja paratriathlonisti
AOP

Paratriathlonisti Liisa Lilja joutui jännittämään pitkään, pääseekö hän osallistumaan Tokion paralympialaisiin saamiensa väärien doping-ohjeiden vuoksi. Nyt kohua käsitellään jo korkealla tasolla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö aikoo käsitellä Liisa Liljan tapauksen Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK:n kanssa. Paratriathlonisti Lilja antoi kesäkuussa positiivisen dopingnäytteen astmalääkkeen vuoksi. Lilja oli saanut SUEK:lta virheellistä tietoa siitä, että lääke ei vaadi erivapautta.

– Urheilijan täytyisi voida luottaa siihen, että hän saa kaikissa tilanteissa SUEK:sta oikean informaation. Vaikka pääsääntöisesti asiat ovat Suomessa sujuneet hyvin, yksittäisetkin tapaukset, joissa on ollut tietokatkoksia ovat valitettavia ja ne pitäisi pystyä kitkemään pois, OKM:n ylijohtaja Esko Ranto totesi.

SUEK on myöntänyt tehneensä virheen Liljan tapauksessa, jonka juuret juontavat vuoteen 2019. Tuolloin Liljalle myönnettiin erivapaus munuaislääkkeeseen, mutta SUEK ei toimittanut saatekirjettä asiakirjan mukana. Saatekirjeessä olisi ollut tarkemmin tietoja siitä, mihin lääkkeisiin munuaislääkettä käyttävän on hankittava erikseen erivapaus.

SUEK toimitti kirjeen Liljalle liki kaksi vuotta myöhässä, kun paratriahtlonisti oli antanut positiivisen dopingnäytteen astmalääkkeestä. Kyseinen astmalääke kuuluu sallittujen lääkeaineiden joukkoon, mutta juuri munuaislääkettä käyttävälle se on ilman erivapautta kielletty.

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa SUEK:nn toimintaa. Myös SUEK:n hallitus aikoo selvittää tapahtumien kulkua seuraavassa kokouksessaan. Puheenjohtaja Pia Ekin mukaan hallitus on seurannut tilannetta. Ek toteaa, että tilanne on harmittava urheilijan ja Suekin kannalta.

– Tarkoitus on käsitellä sisäisesti sekä sitä, mitä tapahtui, että mitä pitää tehdä jatkossa, jotta tällaisilta virheiltä vältytään, Ek kertoo.

Hallituksen puheenjohtaja ei halua ottaa kantaa siihen, miten SUEK:n olisi pitänyt toimia Liljan tapauksessa.

– Suhtaudumme asiaan vakavasti ja otamme nämä tilanteet ihan tosissamme. Tällaisia virheitä ei pitäisi Suekille sattua.

Lilja on edelleen hapan tilanteen jäljiltä

Lilja haki astmalääkkeelle takautuvaa erivapautta Kansainväliseltä Triathlonliitolta WT:ltä ja Maailman antidoping-toimisto WADA:lta. Erivapaus myönnettiin hänelle sunnuntaina, jolloin Lilja valittiin edustamaan Suomea elokuun lopussa alkaviin Tokion paralympialaisiin. Lilja kertoo Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän saanut SUEK:lta riittävää tukea erivapaushakemuksen tekemiseen.

– Neljä viikkoa on ollut ihan karmivaa. Voin sanoa, että luotto SUEK:hon on todella nolla. Minusta on tehty aika huolimattomasti töitä. Tällä hetkellä minulla on enemmän luottoa Googleen. Urheilijaa olisi pitänyt ohjeistaa ja neuvoa paljon enemmän.

Liljan mukaan SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala oli ohjeistanut häntä menemään spirometriaan. Siinä Lilja käytti uudelleen hänelle kiellettyä astmalääkettä, jota varten Lilja haki erivapautta. Liljan mukaan myös Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen oli konsultoinut asiassa Rauhalaa.

Lilja kokee ohjeen olleen väärä, ja että SUEK ohjasi häntä toistamiseen käyttämään kiellettyä ainetta. Hän pelkäsi, että dopingtestaajat olisivat testanneet hänet kyseisenä päivänä ja testi olisi uudestaan positiivinen.

– Silloin ei ole kaikki ihan kohdallaan, jos urheilija joutuu jännittämään illalla, tulevatko testaajat vai ei Lilja manaa.

Olympiakomitean ylilääkäri haki apua SUEK:sta

Liljaa hakemuksen tekemisessä auttoi Olympiakomitean ylilääkäri Valtonen. Valtonen kertoo olleensa yhteydessä SUEK:hon ja hakeneensa sieltä neuvoja poikkeukselliseen tilanteeseen.

ä Tällaisessa haastavassa tilanteessa urheilija ja hoitava lääkäri eivät näitä päätöksiä lähtökohtaisesti yksin tee, eli kyllä sitä apua SUEK:sta haetaan, kun on tällainen monimutkaisempi asia.

– SUEK on ainoa asiantuntijaorganisaatio, josta me haemme tietoa siitä, miten antidoping-asioissa pitää toimia. Tietyt asiat ovat hyvin rutiinia meille urheilussa toimiville lääkäreille. Jotkut asiat ovat meillekin vieraampia, eikä meillä oikeastaan ole muuta tahoa kuin SUEK, joka meitä näissä auttaa, Valtonen taustoitti.

Valtosen mukaan spirometriatutkimus oli tehtävä, jotta lääketieteellinen välttämättömyys Liljan lääkkeen käytölle pystyttiin osoittamaan. Perusteet olisi ylilääkärin mukaan hyvin haastavaa osoittaa objektiivisesti ilman spirometriatutkimusta ja siinä käytettyä, Liljan tapauksessa kiellettyä ainetta.

– Takautuvassa hakemuksessa on käyty läpi tämä spirometria, ja on ollut koko ajan WADA:n tiedossa, että Liisa on spirometriassa käynyt ja kyseistä lääkettä saanut.

Valtonen kertoo, että hän aikoo käydä tapausta läpi SUEK:n kanssa paralympialaisten jälkeen ja selvittää, tehtiinkö spirometriaohjeistuksessa virheitä.

– Tämä on sellainen kysymys, jonka haluan itsekin SUEK:n kanssa käydä läpi, eli miten tällaisessa akuutissa tilanteessa toimitaan. Jos olisi pitänyt jotenkin muuten toimia, mikä se olisi ollut, Valtonen toteaa.

Myös SUEK aikoo tutkia asian perinpohjaisesti

SUEK:n pääsihteerin Teemu Japissonin mukaan Liljalle ei voi tulla minkäänlaisia sanktioita astmalääkkeen käytöstä. Takautuva erivapaus kattaa myös spirometriatutkimuksen ajankohdan. Japisson kertoi jo aiemmin, että SUEK tekee kaikkensa, jotta Lilja saa takautuvan erivapauden astmalääkkeeseen. Liljan tapausta järjestö aikoo nyt selvittää sisäisesti paralympialaisten jälkeen.

– Me tulemme sisäisesti selvittämään todella tarkasti sen, miten me olemme ohjeistaneet taannehtivan erivapauden hakemisesta. Teemme johtopäätökset ja tarvittavat muutokset toimintaamme, Japisson toteaa.

Japissonin mukaan SUEK:n tehtävä ei ole säännöstön mukaan tehdä takautuvaa erivapaushakemusta kansainvälisen tason urheilijan puolesta, vaan sen tekee urheilija ja häntä hoitava lääkäri. SUEK neuvoo urheilijaa prosessissa. Japisson kertoo, että SUEK pyrki vauhdittamaan Liljan erivapaushakemuksen hyväksymistä ottamalla yhteyttä WT:hen ja WADA:an. Hakemus hyväksyttiin Japissonin mukaan viikossa.

Säännöstön mukaan erivapaushakemus tulee käsitellä 21 päivän aikana.

– Nyt on kaikkein tärkeintä, että Liljalle on saatu taannehtiva erivapaus ja hän pääsee kisoihin. On hienoa, että hän ja häntä hoitanut lääkäri sen asian hoitivat niin, että erivapaus myönnettiin, Japisson sanoo.

Tapaus jätti kuitenkin jo jälkensä

Liljan mukaan tapaus on vaikeuttanut hänen valmistautumistaan Tokion paralympialaisiin. Lilja sanoo, ettei pystynyt tekemään tehoharjoittelua moneen viikkoon ilman tarvitsemaansa astmalääkettä. Hän ei myöskään päässyt heinäkuussa alkaneelle kansainvälisen harjoitusryhmän leirille, koska asian selvittely oli kesken. Tällä viikolla Lilja pääsi lähtemään harjoitusleirille Espanjaan ja sai ottaa myös astmalääkkeen käyttöönsä.

SUEK:n hallituksen puheenjohtaja Ek uskoo, että luottamusta on mahdollista palauttaa tapahtuneen jälkeen.

– Sinänsä uskon, että kunhan prosessit ovat täysin läpinäkyviä ja se, miten toimitaan on läpinäkyvää ja kaikille selvää, niin se varmasti palauttaa myös luottamusta.

Lähde: Yle

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut