Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Koripallo

Koripalloliitto rankaisi kuutta pelaajaa vedonlyöntilaittomuuksista: “Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille”

Henri Permanto entinen laitahyökkääjä Kouvot Akatemia
AOP

Suomen Koripalloliiton Sääntö- ja kurinpitoyksikkö on määrännyt kuudelle pelaajalle sakkorangaistuksia vedonlyöntikiellon rikkomisesta. Kotimainen kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista myös rikosilmoituksen, mutta syytteitä ei nostettu poliisin päätettyä tutkintansa.

Suomalaisissa koripallon kilpailusäännöissä on määritelty, että pelaaja ei saa itse tai edustajan välityksellä osallistua vedonlyöntiin edustamansa joukkueen tai sen sarjan kohteissa, joissa joukkue on osallisena. Huippu- ja kilpakoripallosarjoissa pelaaja allekirjoittaa lisäksi joukkueen jäsenen sitoumuksen, jossa hän vielä erikseen sitoutuu noudattamaan samansisältöistä vedonlyöntikieltoa.

Sakkorangaistuksiin johtanut vedonlyöntitoiminta ajoittuu pelikaudelle 2020-21 ja koski miesten I divisioona A -ottelua Pyrintö Akatemia-Helsingin NMKY.

Tuolloin kyseissä sarjassa pelanneet Elias Diaz Suomela (Kristika Turku), Johan Immonen (Kouvot Akatemia), Aarni Korkiatupa (HBA-Märsky), Valtteri Leppänen (Pyrintö Akatemia), Henri Permanto (Kouvot Akatemia) ja Erik Sajantila (HBA-Märsky) löivät ottelusta vetoa rikkoen heitä koskenutta vedonlyöntikieltoa.

Sekä kotimaista että kansainvälistä vedonlyöntikäyttäytymistä seurataan useiden toimijoiden toimesta ja poikkeavasta käyttäytymisestä raportoidaan muun muassa Suomen Koripalloliitolle ja Suomen urheilun eettiselle keskukselle SUEK:lle. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja SUEK:n Kilpailumanipulaation vastainen toimintaryhmä teki tapauksista rikosilmoituksen.

Poliisi ei rankaissut, Koripalloliitto rankaisi

Helsingin poliisilaitoksen rikosyksikön poliisitutkinta valmistui marraskuussa 2022. Koripalloliiton Sääntö- ja kurinpitoyksikkö otti tapaukset käsittelyyn tutkinnan valmistuttua katsottuaan epäilyn kielletystä vedonlyönnistä olleen vakava.

Sakkorangaistuksia Diaz Suomelalle, Immoselle, Korkiatuvalle, Leppäselle, Permannolle ja Sajantilalle määrätessään sääntö- ja kurinpitoyksikkö huomioi sen, että tapahtuneesta on jo kaksi vuotta, eikä yksikään pelaajista saavuttanut rikkomuksellaan taloudellista hyötyä.

Perusteluissaan Sääntö- ja kurinpitoyksikkö totesi, että pelaajan edustuskelpoisuuteen kohdistettu seuraamus olisi kohtuuton siksi, että se kohdentuisi sattumanvaraisesti myös sellaisiin joukkueisiin, joissa vetoa lyöneet pelaajat tällä kaudella pelaavat. Päätökset eivät olleet yksimielisiä, sillä vähemmistöön jäänyt yksikön osa katsoi, ettei sakko ole riittävä seuraamus, vaan pelaajalle olisi pitänyt määrätä kilpailukieltoa.

– Nämä tapaukset toimivat toivottavasti muistutuksena kaikille osapuolille siitä, että vedonlyönti omista otteluista tai sarjoista on yksiselitteisesti kiellettyä. Siinä missä urheilijalla on vastuu antidoping-säännöstöjen noudattamisesta, on vedonlyöntikiellon noudattamisesta vastuu kaikilla joukkueen jäsenillä, Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm muistuttaa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Koripallo