Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Olympiakomitea esitti huolensa Valtioneuvoston liikuntabudjetin leikkaamisesta

Jan Vapaavuori puheenjohtaja Olympiakomitea
AOP

Valtioneuvosto on hyväksynyt tänään esityksen valtion talousarvioksi vuodelle 2022. Ensi vuoden liikuntabudjetiksi esitetään 141,1 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 liikuntabudjetti on ollut 160,8 miljoonaa euroa, joten budjetti pienenee lähes 20 miljoonalla eurolla.

Olympiakomitea on erittäin huolissaan leikkauksesta ja sen vaikutuksista liikuntaan ja urheiluun. Leikkauksen taustalla ovat vähenneet rahapelitoiminnan tuotot.

– Ensi vuoden liikuntabudjetti on pienin liikuntabudjetti yli kymmeneen vuoteen. Liikunnan rahoituksessa otetaan nyt reilusti takapakkia. Vielä muutama vuosi sitten liikuntapoliittisen selonteon tavoitteena oli useiden kymmenien miljoonien eurojen tulevaisuusinvestoinnit liikuntaan ja urheiluun.

– Suunta on nyt täysin päinvastainen siihen nähden, mitä eduskuntapuolueet yhdessä linjasivat 2019, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa.

Suurin leikkauskohde on liikunnan yhdenvertainen saavutettavuus eli käytännössä liikuntapaikkarakentaminen, josta leikataan yli kuusi miljoonaa euroa. Muuten leikkaukset kohdentuvat melko tasaisesti eri budjetin kohtiin. Säästöt liikunnan kansalaistoiminnasta jäävät näillä näkymin kohtuullisen pieniksi.

– Liikuntabudjetin leikkaus osuu poikkeuksellisen huonoon hetkeen. On kohtuutonta kurittaa liikunta-alaa koronan jälkeen vielä leikkauksilla. Liikunta- ja urheiluala on vähitellen alkanut toipua koronapandemiasta.

– Pandemian aikana kymmenet tuhannet lapset ja nuoret putosivat liikuntaharrastuksista, ja tämä liikuntavelka on nyt kurottava umpeen. Toipumiseen tarvitaan valtion lisätukea, jotta pääsemme palaamaan takaisin arkeen mahdollisimman pian, Vapaavuori vaatii.

Olympiakomitea esittää, että lisätuen tarve huomioitaisiin loppusyksyn aikana sekä eduskunnan budjettikäsittelyn yhteydessä että hallituksen lisätalousarviovalmistelussa. Ruotsissa hallitus päätti juuri lisätä ensi vuoden liikuntabudjettiin 400 miljoonaa kruunua, jotta liikunta ja urheilu toipuisivat nopeammin koronapandemiasta.

Hallituksen budjettiesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

– Seuratoiminta ja urheilutapahtumat on laitettava pyörimään entiseen malliin ja harrastuksista pudonneet lapset ja nuoret on saatava takaisin toimintaan. Tieteellinen tutkimus osoittaa kiistattomasti liikunnan merkityksen hyvinvoinnille, mutta rahoituksessa tämä ei näy, Vapaavuori ihmettelee.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut