Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

Suomi koki oikeusmurhan kivääri- ja pistoolilajien EM-kisoissa – Samalla karkasi olympiapaikka

Aleksi Leppä ampumaurheilu
AOP

Suomen kärkinimiin ampumaurheilussa kuuluva Aleksi Leppä koki järkytyksen keskiviikkona 25 ja 50 metrin kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailuissa. Mies hylättiin ja samalla hautautuivat toiveet olympiapaikasta Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisiin.

Puolan Wrocławissa järjestettävissä 25 ja 50 metrin kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailuissa ammuttiin keskiviikkona kaksi suomalaislajia: miesten 50 metrin pienoiskiväärin asentokilpailu (3 × 20 laukaussarjaa) ja naisten asentokilpailun karsinta.

Aleksi Leppä selvitti tiistaina tiensä kovatasoisesta karsinnasta keskiviikon peruskilpailuun, kun hän teki tuloksen 587 (polvi 194, makuu 199, pysty 194). Hän valmistautui päivän ajan normaaliin tapaansa iltapäivällä alkaneeseen peruskilpailuun. Myöhemmin tuli kuitenkin kaikkia järkyttänyt päätös: tuomariston mielestä Lepän käyttämä hihna on sääntöjen vastainen.

Leppä olisi hylätty, jos hän olisi ampunut kilpailussa. Suomen joukkueenjohdon mielestä lopputuloksissa DNS (ei startannut) on parempi kuin DSQ (hylkäys). Leppä itse oli äimistynyt tuomiosta.

– Olen käynyt varustetarkastuksessa, ja ammuin samalla hihnalla eilisen karsinnan. Ei näin voi toimia kesken kilpailun.

– Olen voittanut samalla hihnalla kaksi maailmanmestaruuttakin vuonna 2018. Iso työ meni nyt hukkaan, mutta minkäs teet. Kaikki suomalaiset käyttävät täällä samanlaista hihnaa.

EM-kilpailussa olisi ollut kovat panokset, sillä Wrocławissa on EM-mitalien lisäksi jaossa olympiamaapaikkoja Pariisiin 2024. Pienoiskiväärin asentokilpailun kaksi parasta saa maapaikan Pariisiin. Lisäksi henkilökohtaisten lajien 12 parasta saa maapaikan Puolan Krakovassa ensi vuonna järjestettäviin Euroopan kisoihin (enintään kaksi per maa ja poislukien RPO-ampujat).

Euroopan kisoissa on jaossa yksi maapaikka Pariisiin jokaisessa henkilökohtaisessa lajissa. Nyt menivät mahdollisuudet Wrocławin osalta niin Pariisiin kuin suoraan Krakovaankin.

– En saa täältä yhtään rankingpisteitä Euroopan kisoihin. Sekin on pyöreä nolla, Leppä kauhisteli.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Leif Rolland ja pistoolilajien päävalmentaja John Leighton-Dyson tekivät hartiavoimin töitä selvittääkseen tuomarin päätöksen laillisuuden. Säännöt määräävät hihnan maksimileveydeksi 40 millimetriä, mutta ne eivät Leighton-Dysonin mukaan kerro, miten hihnaa käytetään.

– Nyt meille puhuttiin hihnan antamasta epäreilusta edusta. Odotamme lopullisia päätöksiä, Leighton-Dyson kommentoi.

Suomi saa ampua kisat loppuun

Myöhemmin keskiviikkona Rolland kertoi, että suomalaiset kivääriampujat saavat jatkaa kilpailemistaan Wrocławin EM-kilpailuissa, koska he eivät enää kilpaile lajeissa, joissa on jaossa olympiamaapaikkoja Pariisiin 2024. Lepän saama tuomio suututti kuitenkin edelleen Rollandia.

– Suomalaiset kivääriampujat saavat jatkaa kilpailemistaan EM-kilpailuissa, koska heillä ei ole kiväärissä enää lajeja, joissa olisi jaossa maapaikkoja Pariisin olympialaisiin. Joitain pieniä muutoksia heidän käyttämiinsä hihnoihin pitää juryn mukaan tehdä. Päätös koskee vain tätä kilpailua. Pidän vielä tänään urheilijoiden kanssa palaverin, jossa asiaa käsitellään ja kuulostellaan fiiliksiä.

– Asian käsittely jatkuu Wrocławin EM-kisojen jälkeen, koska MM-kilpailut ovat jo lokakuussa Egyptin Kairossa. Sille ei voi tehdä enää mitään täällä Wrocławissa. Minä en kuitenkaan heidän päätöstään hyväksy, vaan olen siitä eri mieltä.

Rolland maalaa synkkää kuvaa mahdollisesta väärästä tuomiosta.

– Jos myöhemmin käy ilmi, että tehty päätös oli väärä, sitten se on skandaali. Olen todella vihainen, koska uskon, että päätös oli väärä.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut