Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

IL: Urheilulääketieteen asiantuntija tyytyväinen Wadan laajentuneeseen glukortikoidikieltoon

Wada
AOP

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen erikoislääkäri Lauri Alanko on tyytyväinen Maailman antidopingtoimisto Wadan läpi nuijimaan glukokortikoidikieltoon. Iltalehden haastattelussa mies kertoo, että glukortikoidien hyödyntäminen ei ole aina vaaratonta tai yksiselitteistä.

Ensi vuodesta lähtien glukortikoideja eli esimerkiksi kortisonia ei saa käyttää pistoshoitoina minkään Wadan alaisen kilpailun aikana pistoskohdasta riippumatta. Vielä tällä kaudella kortisonipiikin saa antaa esimerkiksi jänteen ympärille tai nivelonteloon.

Kortisonipiikkejä on käytetty muun muassa yleisurheilussa ja palloilulajeissa rasitusvammojen, nivelten ja jopa akuuttien vammojen hoitoon. Tosiasiassa glukokortikoidit eivät edistä vammojen paranemista, vaan hidastavat sitä. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen erikoislääkäri Lauri Alangon mukaan toimintaan saadaan viimein tolkkua.

– Tämä kuuluu pykäliin, joissa pyritään suojelemaan urheilijaa itseltään. Urheilijalla on elämää myös uransa jälkeen, mies paaluttaa.

Alangon mukaan päätösten taustalla ei ole aina pelkästään urheilijan hyvinvointi. Ikävän usein pohjalla on puhdas business-ajattelu.

– Viedään kipu pois, jotta urheilija voi palata kentälle tuottamaan seuralle rahaa – ja toki jatkamaan uraansa. Kortisonipiikeistä on enemmän osoitettua haittaa kuin hyötyä. Suunnilleen 80 prosenttia ammattijalkapalloilijoista kehittää polven kulumat. Kuinka paljon siihen vaikuttaa se, että pelataan kortisonilla rauhoitetulla polvella?, Alanko tylyttää.

Alanko peräänkuuluttaa myös kaikkien toimijoiden moraalia. Mies ei itse hyväksy ylenpalttista glukortikoidien käyttöä.

– Kortisonia ei pidä enää käyttää hetken huuman takia. Se ei ole enää lääketieteellinen indikaatio. Taustalla voi olla seuran tai urheilijan tuloksellinen tai taloudellinen intressi. Jos urheilija saa kivun pois ja pääsee kilpailemaan, hän herkästi haluaa käyttää keinoa. Siksi on hyvä kieltää urheilijaa vaarantavat keinot.

– Huippu-urheilussa on ajoittain pelattu eri säännöillä kuin muita hoitaessa. En itse sitä hyväksy, mies toteaa tiukasti.

Lähde: Iltalehti

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Muut