Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

MTV: Transsukupuolinen korkeushyppääjä Jade Nyström otti kantaa olympialaisten trans-urheilijoihin

Laurel Hubbard painonnostaja
AOP

Yksi Suomen kuuluisimmista transsukupuolisista urheilijoista, korkeushyppääjä Jade Nyström, puolustaa kanssaurheilijoitaan MTV:n haastattelussa.

Tokion olympialaisissa painonnostossa kilpailleen transnaisen Laurel Hubbardin esilläolo on nostattanut kohua ja kierroksia myös Suomessa. Sukupuoltaan korjanneen Hubbardin osallistumista olympialaisten naisten sarjaan on kritisoitu muun muassa sosiaalisessa mediassa, sillä hänen väitetään saavan kohtuutonta etua muihin kisaajiin nähden. Ennen sukupuolenkorjausprosessiaan Hubbard oli kilpaillut painnonostossa miesten sarjassa.

Vielä toistaiseksi poikien sarjassa kilpaileva transsukupuolinen korkeushyppääjä ja lajinsa nuorten Suomen mestari Jade Nyström pitää Hubbardin kilpailemista naisten sarjassa perusteltuna.

– Olen sitä mieltä, että on täysin ok, että hän kilpailee olympialaisissa, koska hänen hormonitasonsa ovat vaaditulla tasolla, Nyström puolustaa Hubbardia.

Nyström huomauttaa, etteivät urheilijat lähde koskaan täysin samalta viivalta, mitä fyysisiin ominaisuuksiin tulee.

– On puhuttu tietysti tosi paljon niistä eduista, joita hän saa, kun hän on transnainen. En sano, että hän saisi mitään etuja, mutta samalla tavalla kaikilla muillakin yksilöillä voi olla luontaisia etuja. Kaikki ovat yksilöitä.

– Jos se olisi niin epäreilua, en usko, että se olisi sallittua vaihtaa sarjaa ja kilpailla olympialaisissa, hän alleviivaa.

Vasta 17-vuotias Nyström sanoo aikovansa vaihtaa itsekin sarjaa miehistä naisiin. Millä aikataululla, se on vielä täysi arvoitus. Ennen sarjavaihdosta Nyströmin pitää käydä läpi sukupuolenkorjaukseen kuuluvia hormonihoitoja, joilla hänen testosteroniarvonsa laskevat sallitulle tasolle.

– En ole vielä lyönyt lukkoon, miten nämä kaikki jutut alkavat, mutta aion hakea transpolille piakkoin. Se olisi ensimmäinen askel tässä jutussa. Olen tosi innoissani näistä jutuista, joita on tulossa, mutta haluan pitää urheilun lähellä.

Nyström täyttää 18 vuotta ensi vuoden tammikuussa, jolloin hän voi aloittaa hormonihoidot omalla päätöksellään.

– Siinä tulee olemaan todennäköisesti jonkinlainen tauko urheilusta, mutta en ole vielä varma, onko se heti silloin 18-vuotiaana. En usko, että vielä heti silloin.

Tällä kaudella 194 senttiä ponnistanut Nyström ei pelkää, mitä muut ajattelevat hänen suunnitelmastaan. Ei, vaikka kohua olisi mitä luultavimmin luvassa.

– Odotan, että pääsen näyttämään. Minua ei hirvitä tai pelota se millään tavalla. Olen henkisesti valmis siihen. Haluan rikkoa rajoja. Esimerkiksi korkeushypyn SE-nainen Ella Junnila on sanonut, että ei siinä ole mitään ongelmaa, jos hormonit ovat rajojen mukaiset, Nyström iloitsee.

Nyström toivoo, että ennakkoluuloisuus transihmisiä kohtaan hälvenisi tietoisuuden lisäämisen myötä.

– Ei kannata uskoa, vaikka somessa joku vaikuttaja kirjoittaisi jotain, vaan ottakaa selvää, mistä puhutaan ennen kuin lähdetään kritisoimaan yhtään ketään.

Lähde: MTV

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut