Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Muut

IS: Muutokset ravien alkamisaikoihin raivostuttavat ravipiirejä

ravit
AOP

Lokakuussa ajettujen Turun ja Porin lauantaisten Toto75-ravien tavallista myöhäisempi aloittamisajankohta nosti viikonloppuna kentällä oikean syysmyrskyn.

Kilpailijat protestoivat rajusti sitä, kun Pori siirsi ravinsa alkamaan normaalin kello 13 sijaan vasta kello 17. Kun kilpailukutsut ilmestyivät kaksi kuukautta ennen Porin raveja, niiden alkamisaikana oli kello 13. Rata sai kuitenkin tämän jälkeen raviurheilun keskusjärjestöltä Suomen Hippos Ry:ltä siunauksen aikataulumuutokseen.

Porissa ja Turussa perusteltiin muutoshaluja sillä, että siellä saatiin illalla enemmän asiakkaita ravintolakatsomoihin tuomaan varoja ratojen kassoihin. PM-raveja kaksi viikkoa aikaisemmin isännöinyt Turun ravirata perusteli poikkeuksellista aikatauluaan myös sillä, että se helpotti Ruotsista lautalla Turkuun saapuneiden ulkomaalaisten kilpailijoiden matkustamista.

Turussa ravattiin PM-ravit samalla aikataululla jo vuotta aikaisemmin.

Vasta Porin muutos sai aikaan myrskyn. Kentällä pelätään sitä, että viikon pääravit siirryttäisiin järjestämään pysyvästi tai ainakin usein iltaisin. Etenkin suurtalleja pyörittävät ammattivalmentajat olivat lauantaina käärmeissään ja esittivät ravien aikana syvän huolensa hevosenhoitajien jaksamisesta TotoTV:n lähetyksessä.

– Ei tästä aikataulusta voi olla hyvää mieltä kilpailijoiden kannalta. Päivästä tulee henkilökunnalle aivan kohtuuton, eikä tällainen ainakaan paranna alan työvoimapulaa, urjalalainen Markku Nieminen jyrähti TotoTV:n haastattelussa.

– Vaikka meidän hevosemme eivät tule tämän kauempaa Poriin, hoitajat eivät ole nukkumassa ennen kahta yöllä. Ja vaikka sunnuntai on heille vapaapäivä, ovatko he palautuneet maanantaiaamuun mennessä?

Nieminen vaati, että lauantairavien myöhäinen alkamisaika pitäisi perustella todella hyvin.

– Olisi kiva kuulla yksikin järkevä peruste tälle. Jos kaljanjuonnilla saa asiat ylöspäin, me voimme lähteä mukaan talkoisiin, Nieminen heitti.

Forssalaisvalmentaja Tapio Mäki-Tulokas oli kollegansa kanssa täysin samaa mieltä.

– Ei tässä aikataulussa ei ole pienintäkään järkeä. Me valmentajat vielä jaksamme, mutta henkilökuntaamme ei ajatella yhtään. He eivät voi jaksaa pitkän päälle. Joku järki pitäisi ottaa, Mäki-Tulokas kritisoi.

– Jos raviratojen ravintolatoiminta on Suomen raviurheilussa tärkein asia, siiten se varmaan on niin, mutta täällä varikolla ollaan aivan toista mieltä.

Mäki-Tulokas korosti, että pitkän matkan päästä raveihin tulevat tallit kärsivät myöhemmästä aikataulusta vielä hänen talliaankin enemmän.

– Heille tämä on vielä eri asia. Meillä ollaan takaisin tallilla sentään puolenyön aikaan, ja henkilökunta on nukkumassa kahden jälkeen.

– Ravintolakatsomosta ihmiset pääsevät sen sijaan lähtemään pikkukengissä aikaisin kotiinsa, tai mihin sitten jatkavatkin, se on jokaisen oma asia. Ei ajatella hevosenhoitajia yhtään näillä päätöksillä, Mäki-Tulokas kritisoi.

Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen kertoo ymmärtävänsä kilpailijoiden huolen. Jos hänellä olisi päätösvalta, lauantairavit ajettaisiin päivisin.

– En voi vastata koko Hippoksen puolesta, mutta henkilökohtainen mielipiteeni on, että Toto75-ravien kuuluisi alkaa Superlauantaita lukuun ottamatta aina kello 13. Sama selkeä aikataulu olisi niin kilpailijoiden kuin pelaajienkin kannalta varmasti parasta, Pekonen uskoo.

Pekosen mukaan lauantairavien alkamisaika ei ole yksinomaan raviratojen päätettävissä, kuten TotoTV:ssä mainittiin.

. Kyllähän Hippoksellakin täytyy olla määräysvaltaa näissä asioissa. Ei voi mennä niin, että yksi rata aloittaa yhdeltä, toinen kahdelta, kolmas viideltä ja joku seitsemältä, vaan niiden on keskusteltava alkamisajoista meidän kanssamme, Pekonen sanoo.

– Nyt suostuttiin siihen, että syksyllä ajettiin parit Toto75-ravit iltaisin. Porin radan toimitusjohtaja Jose Laaksonen kysyi muutosmahdollisuutta sähköpostilla 31.8. Vastasin, ettei meillä olisi mitään sitä vastaan, mutta kehotin häntä kysymään myös Veikkaus Oy:n mielipiteen.

Vaikka Veikkaus ei osallistu ravikilpailujen järjestämiseen, peliyhtiöllä on totopelien pyörittäjänä Pekosen mukaan myös sananvaltaa aikatauluasioissa.

– En tiedä varmuudella, mutta uskon, että Veikkaus haluaa Toto75-ravien alkavan mieluiten kello 13. Ja luultavasti myös T75-kohteiden aikaistamista nykyisestä siten, että Suomen ravit ovat varmasti loppuneet ennen kuin Ruotsin kohteet viiden jälkeen alkavat, Pekonen olettaa.

Pelaaminen Veikkauksen kautta Ruotsin raveihin on kasvanut voimakkaasti viime vuosina.

Veikkauksen tuoteryhmäpäällikön Juha Ahjolinnan mukaan peliyhtiöllä ei ollut mitään Porin ja Turun ravien myöhäisempiä alkamisaikoja vastaan.

– Kun Veikkauksesta on kysytty mielipidettä aikataulumuutoksille, olemme aina näyttäneet vihreää valoa. Oletamme, että raviradat näkevät parhaalla tavalla, mikä on niille optimaalisin ravien alkamisaika, ja kunnioitamme sitä.

– Ravirata päättää lopullisesti aikataulun, ja myös Hippoksella on niihin enemmän sananvaltaa kuin Veikkauksella. Mistään pysyvämmistä aikataulumuutoksista ei ole puhuttu, mutta olemme toki aina valmiita keskustelemaan kaikesta yhteistyökumppaniemme kanssa, Ahjolinna kertoo.

Ahjolinna kertoo, että Suomen ja Ruotsin T75-pelien ajaminen päällekkäin ei ole vaikuttanut negatiivisesti pelimääriin.

– 75-pelin liikevaihto oli Suomeen noin 20 000 euroa edellistä lauantaita suurempi ja Ruotsiin vähintään samaa tasoa kuin normaalisti. Molempien ravien kaikkien pelimuotojen tarkkoja myyntilukuja en ole tutkinut, mutta trendillisesti luvut ovat olleet aika normaalissa suhteessa näiden poikkeusaikataulujen päivinä, Ahjolinna sanoo.

Tuoteryhmäpäällikkö korostaa, ettei Veikkauksessa suinkaan tuijoteta pelkästään ravien pelimyyntiin.

– Raviurheilun ja tapahtumien suosiota sekä elinvoimaisuutta pitää pystyä kasvattamaan kaikilla osa-alueilla. Totopelit on ollut aina osa raviurheilua, mutta se ei saa olla lajin tärkein mittari tai lajin kehittymisen hidaste.

– Kehitys vaatii kokeiluita ja rohkeutta, jotta muutokset ovat mahdollisia. Veikkauksen näkökulmasta raviurheilusta kiinnostuneiden ihmisten määrän kasvattaminen on kestävän kehityksen kannalta tärkeämpää kun yksittäisen päivän pelimyynti, Ahjolinna sanoo.

Loppuvuoden kilpailukalenterissa on vielä jäljellä yhdet lauantain iltaravit.

Ne ovat erityisesti kotisohviltaan kilpailuja seuraaville katsojille suunnatut Pekosen mainitsemat Superlauantai-ravit, joissa ajetaan kahdella paikkakunnalla 20 lähtöä limittäin nopeassa tahdissa. Joulukuun puolivälissä Superlauantai järjestetään Turun ja Oulun radoilla.

Edelliset SL-ravit olivat keväällä, ja niiden poikkeuksellisella aikataululla tuntuu olevan parempi hyväksyntä kilpailijoiden keskuudessa kuin tavallisissa Toto75-raveilla. Niitä ajetaan vuosittain kahdet.

Lähde: Ilta-Sanomat

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Muut