Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Kamppailulajit

IL: Ukrainassa muhii iso doping-pommi

Ukrainan olympiajoukkue Tokio 2021
AOP

Iltalehden sunnuntaina julkaisemassa artikkelissa esitetään kovia väitteitä Ukrainan doping-epäkohdista. Lehden tietojen mukaan monessa asiassa on Ukrainassa laitettu mutkat suoriksi.

Iltalehden tietojen mukaan Ukrainassa tikittää raju doping-pommi. Maailman antidoping-toimisto Wada kertoi systemaattisesta doping-testipetkutuksesta vuodesta 2012 alkaen, jota se luonnehtii röyhkeäksi.

– En yllättyisi, mikäli Ukraina ei saisi osallistua Pekingin talviolympiakisoihin helmikuussa ja se suljettaisiin yleisurheilussa hallikaudelta alkaen. Tietysti Wadan pitää osoittaa väitteensä todeksi ja niiden pitää kestää Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n käsittely, Iltalehden asiantuntija Arto Bryggare kommentoi.

Kansainvälinen olympiakomitea IOC ja eri lajiliitot asettivat Venäjän pitkälle jäähylle Sotšin vuoden 2014 olympiakisojen jälkeen, kun paljastui systemaattinen ja valtiojohtoinen dopingohjelma. Venäjä ei ole saanut valtiona osallistua viime olympiakisoihin, vaan yksittäisiä ja Wadan puhtaaksi toteamia urheilijoita on ollut mukana kisoissa ”venäläisinä urheilijoina”

– Rangaistustaso pitää mennä Venäjän mukaan: 2-3 vuotta ainakin. Poliittinen paine siihen on kova, sillä Venäjälle ei voi nyt antaa siimaa, että he pääsevät syyttämään järjestelmää. Venäjällähän on rangaistuksesta todettu, että se on tyypillistä länsimaista toimintaa heitä vastaan, Bryggare painottaa.

Ukrainan tapauksessa kyse on pelkistetysti siitä, että maan kansallinen antidopingjärjestö NADC on räikeästi mahdollistanut ukrainalaisurheilijoiden dopingin: yllätystestejä ei ole ollut, otettujen näytteiden ajankohtaa on vaihdettu, näytteitä on peukaloitu ja urheilijoille on annettu ”valmistautumisrauha” arvokisoihin.

Wadan paljastus on raju, sillä Ukrainaa ei voi pitää Venäjän tai Valko-Venäjän kaltaisena maana, vaan ainakin puoliavoimena yhteiskuntana.

– Ehkä meillä oletettiin liikaa Ukrainasta, että sen urheilujärjestelmä on riippumaton. Ilmeisesti siellä on syvällä sisällä keskusjohtoinen rakenne, Bryggare arvioi.

– Ukraina on Venäjän jälkeen toinen kollektiivinen viritys, joten sen toiminnasta pitää antaa varoitus muillekin, asiantuntija jatkaa.

Vaikka Wada on tehnyt kovan paljastuksen, Bryggare ei pidä antidopingjärjestön toimintaa erinomaisena.

– Törkeää, jos Wada ei ole Ukrainassa testannut urheilijoita, vaan on jättänyt sen kansalliselle organisaatiolle.

Ukraina on menestynyt vuosien 2012-20 olympiakisoissa mukavasti: Lontoossa 2012 yhteensä 19, 2016 Riossa 11 ja 2020 Tokiossa 19 mitalia. Sotšin talvikisoista 2014 tuli kaksi ja vuonna 2018 Etelä-Koreasta yksi mitali.

Maan vahvoja lajeja ovat voimistelu, paini, nyrkkeily, yleisurheilu, ampumahiihto ja taitoluistelu. Ukrainassa asuu noin 44 miljoonaa ihmistä.

– Valtava määrä syyttömiä urheilijoita kärsii, kun rangaistus aikanaan annetaan. Ajatellaan vaikkapa yleisurheilua, jossa maan korkeushyppytähdet ovat laajasti Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n ja Wadan testauksen piirissä, Bryggare taustoittaa.

Lähde: Iltalehti

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Kamppailulajit