Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Talviurheilu

Maastohiihdon Skandinavia Cupissa suksivoidekohu

maastohiihto
AOP

Viime viikonloppuna järjestetyssä Skandinavia Cupin osakilpailussa on paljastunut suksivoidekohu, kun Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kertoi, että useampi taho on käyttänyt kiellettyjä fluorivoiteita.

Norjalaismedia NRK on aiemmin kirjoittanut siitä, kuinka Norjan maajoukkuehiihtäjät ovat epäilleet huijaamista maastohiihdon korkeimmalla tasolla. Kyse on noin sanotuista C8-ketjun fluorivoiteiden käytöstä. Tämän tyyppistä fluoria sisältävien tuotteiden käyttö ja myynti on laitonta Euroopan Unionissa EU:ssa ja Euroopan talousalueella ETA:ssa. Siksi niiden käyttö myös maastohiihtokilpailuissa on kielletty.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey vahvistaa, että käry on käynyt.

– Kyllä, luin sähköpostin tänä aamuna kisojen päätuomarilta. Se oli raportti siitä, mitä Falunissa tapahtui ja josta on keskusteltava korkeimmalla tasolla.

– Raportissa todetaan, että huhuja oli ja että huhut vahvistettiin. Jotkut ovat myöntäneet käyttäneensä C8-tuotteita. Mutta miksi he tekivät sen ja miten, sitä ei kerrota raportissa, Mignerey kertoo.

Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, kuka on huijauksen takana.

Koska FIS ei ole useaan vuoteen löytänyt testausmenetelmää fluorituotteiden havaitsemiseksi suksista, jokainen kansallinen liitto on allekirjoittanut luottamukseen perustuvan sopimuksen, jonka mukaan C8-fluoria sisältäviä tuotteita ei käytetä.

Mignereyn mukaan kyseessä onkin selvä huijaustapaus.

– Kaikki ovat allekirjoittaneet kirjeen ja sanoneet, että he eivät käytä niitä FIS-kilpailuissa. Ongelmana on, että kilpailusäännöissä ei ole mitään tällaisten fluorituotteiden käytöstä, joten sääntöjä ei muodollisesti rikota. Paikalla oleva tuomaristo ei voi asialle mitään.

– Mutta se ei ole reilua käytöstä. Asia on saatettava FIS:n neuvostoon tai FIS-tuomioistuimeen, jos haluamme tehdä asialle jotain, Mignerey lataa.

Myös tuomariston johtaja toteaa saman asian

Norjalainen Erland Husom oli tekninen delegaatti ja siten tuomariston johtaja Skandinavia Cup -viikonloppuna Ruotsin Falunissa. Hän kertoo saaneensa sekä vinkkejä että tiedusteluja eri joukkueilta, että viime lauantain kilpailuissa käytettiin C8-ketjun fluorituotteita.

Husom ei ota kantaa siihen, kuinka laajana hän pitää huijausta ja sanoo myös, ettei heillä ole todisteita siitä, että sitä olisi tehty, koska heillä ei ole testausmahdollisuutta kisapaikalla.

– Mutta mitä todennäköisimmin on käytetty laitonta fluoria. Olemme jossain määrin saaneet tämän vahvistuksen, mutta emme ole nähneet sitä omin silmin.

– Olemme ottaneet asian esille joidenkin kanssa, mutta pidämme sisäisesti, mitä noiden neuvottelujen tuloksesta on saatu, Husom toteaa.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Talviurheilu