Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Talviurheilu

Venäläisten hiihtotähtien doping-testauksesta valtava kohu – Uskomattoman leväperäistä toimintaa

Aleksandr Bolšunov maastohiihto Venäjä
AOP

Venäläisen tähtimaastohiihtäjän Aleksandr Bolšunov saamasta doping-erityiskohtelusta on noussut suuri poru. Norjalaismedia Dagbladet julkaisi tietoja, joiden mukaan venäläistä on doping-testattu hädin tuskin ollenkaan vuosina 2019-2020.

Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi aiemmin jutussaan, että venäläistä maastohiihtotähteä Aleksandr Bolšunovia ei ole lainkaan doping-testattu Venäjän antidoping-toimisto RUSADA:n toimesta vuonna 2020. Lisäksi venäläinen testattiin vain yhden kerran vuonna 2019.

Juttu nostatti kohun erityisesti siksi, että Bolšunovin kausi 2020 oli erityisen menestyksekäs. Hän voitti sekä maastohiihdon miesten maailmancupin sekä miesten Tour de Skin vuodenvaihteessa 2019-2020 ja vuodenvaihteessa 2020-2021.

Kun tähtihiihtäjä nousi maastohiihdon eliittiin kaudella 2018, RUSADA testasi miestä kuusi kertaa, vuonna 2021 viisi kertaa ja tähän mennessä vuonna 2022 neljä kertaa.

– Yleisesti ottaen on tärkeää huomauttaa, että näytteiden määrä sinänsä ei välttämättä ole hyvä mittausparametri tehokkaalle antidoping-työlle.

– Testitiheyksissä on suuria vaihteluita viime vuosien aikana, mutta testitiheys vuosina 2020 ja 2019 ei selvästikään ole luotettava, ja tiedämme, että monilla organisaatioilla oli suuria haasteita testaamisessa pandemian aikana, Norjan antidoping-toimiston ADNO:n asiantuntijaneuvoja Geir Holden kommentoi.

Holden myös muistuttaa, että urheilijoita voi testata useampikin taho.

– On myös tärkeää korostaa, että ammattilaisurheilijoita voivat testata muutkin organisaatiot kuin kansalliset antidoping-järjestöt. Tässä tapauksessa urheilijaa seuraa tietysti Kansainvälinen hiihtoliitto FIS. Maailman antidoping-toimiston WADA:n määräysten mukaan pakollisella listalla oleva urheilija on testattava kolme kertaa vuodessa kilpailun ulkopuolella.

Samaan aikaan, kun RUSADA ei testannut Bolšunovia kaudella 2020, ADNO teki 454 dopingtestiä 116 hiihtäjälle.

– Näiden urheilijoiden joukossa tulee olemaan suuria vaihteluita testien määrässä urheilijaa kohden, Holden toteaa.

Myös muiden venäläishuippujen testimäärissä on outouksia. Niin Natalja Neprjajeva, Aleksandr Terentjev, Ivan Jakimušin, Tatjana Sorina, Julija Stupak, Veronika Stepanova, Aleksei Tšervotkin, Denis Spitsov kuin Sergei Ustjugovkin ovat olleet RUSADA:n testeissä tänä vuonna vain kahdesti.

Tällä hetkellä käytännössä kaikki venäläisurheilijat on suljettu kansainvälisen kilpailutoiminnasta Venäjän aloittaman Ukrainan-sodan vuoksi.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Talviurheilu