Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Kamppailulajit

Legendaarinen brittimiekkailija Gillian Sheen on menehtynyt

Gillian Sheen miekkailu Iso-Britannia
AOP

Brittimiekkailija Gillian Sheen menehtyi viime maanantaina 92 vuoden iässä. Nainen oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa isobritannialainen miekkailun olympiakultamitalisti.

Gillian Sheenin saavutus olympialaisissa hakee vertaistaan. Se on ainutlaatuinen ottaen huomioon, että Iso-Britannia on ollut edustettuna miekkailussa kaikissa muissa olympialaisissa paitsi vuosina 1896 ja 1904. Miekkailu on lisäksi laji, jota perinteisesti hallitsevat ranskalaiset ja italialaiset.

Sheen oli päivätyönään hammaskirurgi, ja sanottiin, että hän kehitti ranteisiinsa suurta voimaa vetämällä hampaita. Mutta itse asiassa hän luotti enemmän tyyliin kuin voimaan, ja hänet tunnettiin klassisesta tekniikastaan ​​aikakaudella, joka alkoi todistaa urheilun uutta urheilullisuutta.

Sheenin tunnettu kommentti oli “On hyvä kävellä ja hyppiä; mitä hyvänsä, joka todella auttaa jalkoja ja joustavuutta”. Yleisesti ottaen Sheen luotti miekkailumestarinsa Léon Bertrandin sanontaan, että “Parasta miekkailuharjoittelua on miekkailu”. Hän myös harjoitteli mielellään minkä tahansa tasoisia vastustajia vastaan todeten “Vaikka kohtaisitkin jonkun heikomman, sinun oli silti selvitettävä taktiikat ja ajoitus”.

Sheen saavutti kultansa vuoden Australian vuoden 1956 olympialaisissa, jonne nelipäiväinen lento Lontoosta New Yorkin, San Franciscon, Havaijin, Fidžin ja Sydneyn kautta haittasi hänen valmistautumistaan. Tuolloin 28-vuotias Sheen oli voittanut useita Iso-Britannian kansallisia mestaruuskilpailuja.

Hän saapui Melbourneen listan ulkopuolisena, ja huolimatta siitä, että hän aloitti hyvin ensimmäisen kierroksen vaiheessa, hänellä oli vaikeuksia välierissä, joissa hän onnistui nappaamaan vain kaksi voittoa viidestä ottelusta.

Huikea viimeisen ottelun voitto Unkarin maailmanmestaria Lídia Dömölkyä vastaan ​​vei hänet viimeiseen otteluryppääseen. Siellä hän hävisi avausottelunsa romanialaiselle Olga Orbánille, mutta jatkoi häikäisevällä kuuden voiton sarjalla. Viimeisten otteluiden jälkeen Sheen ja Orbán olivat tasapisteissä taulukon kärjessä ja he ottelivat viimeisen ratkaisuottelun keskenään.

Tuossa ottelussa Sheen otti 3-1-johtoaseman, ennen Orbán kavensi 3-2: een, ja sitten kun Orbán yritti hyökätä aloitteen aggressiivisesti, Sheen onnistui varmistamaan voittavan osuman 4-2-lukemiin. Sheen kommentoi voittoaan vaatimattomaan tapaansa “Äiti ja isä ovat siitä tyytyväisiä”.

Sheen syntyi Englannissa Lontoon Willesdenissä ja aloitti miekkailun jo kouluikäisenä. Hän voitti brittien koululaismestaruuden vuonna 1945 ja Iso-Britannian juniorimestaruuden vuonna 1947. Siirryttyään opiskelemaan hammaslääketiedettä University College -sairaalaan Lontoossa hän voitti naisten yliopistojen mestaruuden viisi kertaa peräkkäin.

Sheen otti ensimmäisen kymmenestä Iso-Britannian mestaruudestaan vuonna 1949, ja voitettuaan kultaa Maailman Opiskelijakilpailuissa vuonna 1951 hänet valittiin ottelemaan ensimmäisissä olympialaisissaan vuonna 1952 Helsingissä, missä hän jäi ensimmäiselle kierrokselle.

Kaksi vuotta myöhemmin, jolloin hänestä oli tullut Lontoon miekkailukerhon jäsen ja hän työskenteli hammaslääkärikirurgina Lontoon kansallisessa hammassairaalassa, hän voitti hopeaa henkilökohtaisessa kilpailussa vuoden 1954 Britannian imperiumin ja Kansainyhteisön kisoissa Kanadassa. Silti kun seuraavat olympialaiset koittivat vuonna 1956, häntä pidettiin edelleen haastajana 11 maasta tulevien 23 osallistujan joukossa.

Vuoden 1956 olympialaiset olivat ensimmäiset olympialaiset, joissa arvioinnissa käytettiin elektronisia pisteytyslaitteita, ja Sheen huomasi innovaation parantaneen keskittymistään. “Se oli ominaisuus, joka todella auttoi minua”, hän muisteli vuosia myöhemmin. ”Tunsin niin paljon enemmän itseluottamusta siitä, että osumat olisivat puhtaita ja selkeitä, eikä siitä ole epäilystäkään”, hän ylisti.

Tämän jälkeen Sheen voitti Skandinavian mestaruuden vuonna 1957 ja voitti kultamitalin vuoden 1958 Britannian imperiumin ja Kansainyhteisön kisoissa Cardiffissa Walesissä. Hänen viimeinen Isä-Britannian mestaruusvoittonsa tuli vuonna 1960, vuonna, jolloin hän puolusti olympiavoittoaan Roomassa Italiassa.

Rooman olympialaisissa hän eteni vain toiselle kierrokselle, ja Australiassa vuonna 1962 järjestetyssä Britannian imperiumin ja Kansainyhteisön kisoissa hän sijoittui viidenneksi henkilökohtaisessa kilpailussa.

Sheen oli tavannut amerikkalaisen oikomishoitohammaslääkärin Bob Donaldsonin, kun hän kilpaili Philadelphian vuoden 1958 maailmanmestaruuskilpailuissa. He menivät naimisiin vuonna 1962 ja Sheen lopetti urheilun seuraavana vuonna, jättäen työnsä hammaskirurgina St Pancrasin sairaalassa Lontoossa.

Hän muutti Yhdysvaltoihin Donaldsonin kanssa. Myöhemmin hän keskittyi kasvattamaan neljää lastaan ​​New Jerseyssä, ja vaikka hän säilytti Ison-Britannian kansalaisuutensa, he pysyivät Yhdysvalloissa loppuelämänsä ajan. 1980-luvun lopulla, kun hänen lapsensa olivat aikuistuneet, Sheen avasi hammaslääkäriaseman Karibian saarella Montserratissa.

Montserratilla hän työskenteli jaksoittain joka vuosi vuoteen 1995 asti, jolloin tulivuorenpurkaus hautasi rakennuksen tuhkaan ja hänen oli pakko luopua hankkeestaan.

Huolimatta siitä, että hän oli poissa Isosta-Britanniasta, hän piti jatkuvasti yhteyttä brittiläisiin miekkailuaktiiveihin, lentäen takaisin erikoistapahtumiin ja lahjoittamalla rahaa nuorten miekkailijoiden kehityksen tukemiseen. New Jerseyssä hän valmensi miekkailua paikallisessa korkeakoulussaan 80-vuotiaaksi asti, ja vuonna 2019 hänestä tuli Brittiläisen imperiumin ritarikunnan MBE:n jäsen urheilusaavutuksistaan.

Sheenin mies kuoli jo vuonna 2004. Heiltä jäivät lapset Bruce, John, Jane ja David sekä 11 lastenlasta.

Lähde: The Guardian

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Kamppailulajit