Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Peking 2022

NYT: Tiedustelutietojen mukaan Pekingin olympialaisilla oli merkittävä rooli Ukrainan sodan alkamisajankohdassa

Xi Jinping presidentti Kiina
AOP

Jo aiemmin on pyörinyt huhuja siitä, että Kiina olisi pyytänyt Venäjää lykkäämään hyökkäystään Ukrainaan Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisten yli. Nyt New York Timesin artikkelissa jaettujen tiedustelutietojen mukaan tälle on saatu vahvistus.

New York Timesin artikkelin mukaan länsimainen tiedusteluraportti osoittaa, että Kiinan viranomaisilla oli jonkin verran tietoa presidentti Vladimir Putinin sotasuunnitelmista tai -aikeista. Tietojen mukaan Kiinan johtavat virkamiehet kehottivat Venäjän korkeita virkamiehiä helmikuun alussa olemaan hyökkäämättä Ukrainaan ennen Pekingin talviolympialaisten päättymistä.

Venäjän presidentti Putin tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin Pekingissä 4. helmikuuta ennen olympialaisten avajaisia. Maat antoivat tuolloin 5 000 sanan pituisen lausunnon, jossa he julistivat, että heidän kumppanuudellaan “ei ole rajoja”, tuomitsivat NATO:n laajentumisen ja vakuuttivat, että ne luovat uuden globaalin järjestyksen, jossa on todellinen “demokratia”.

Mediatietojen mukaan tiedustelutietoihin perehtynyt virkamies sanoi, että materiaali ei välttämättä osoittanut, että keskustelut hyökkäyksestä tapahtuivat Xin ja Putinin tasolla. Muut tiedustelutiedoista saaneet viranomaiset kieltäytyivät antamasta lisätietoja. Viranomaiset puhuivat raportista nimettömänä tiedustelutietojen herkkyyden vuoksi.

Kiinan Washingtonin-suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu kommentoi mediaväitteitä keskiviikkona ja piti niitä hölynpölynä.

– Nämä väitteet ovat spekulaatioita ilman perusteita ja niiden tarkoituksena on syyttää ja tahrata Kiinaa.

Spekulaatioiden taustalla on se, että Kiina piti olympialaisten päätösseremonian 20. helmikuuta. Seuraavana päivänä Putin käski lisää venäläisiä joukkoja saapumaan kapinallisten hallitsemalle alueelle Itä-Ukrainassa sen jälkeen, kun valtion televisio lähetti Putinin ja hänen kansallisen turvallisuusneuvostonsa välisen kokouksen sekä pitkän keskustelun.

Tämän jälkeen Putin piti puheen, jossa hän sanoi, että Ukrainan pitäisi olla osa Venäjää sen sijaan, että se olisi olemassa maana. Varhain 24. helmikuuta Venäjän armeija aloitti täyden mittakaavan hyökkäyksen Ukrainaan.

Venäjä ja Kiina tiiviissä yhteistyössä jo ennenkin

Kiina ja Venäjä ovat vahvistaneet taloudellisia, diplomaattisia ja sotilaallisia suhteitaan vuosia. Xi ja Putin tapasivat 37 kertaa kansallisina johtajina ennen keskustelujaan Pekingissä ennen olympialaisia. Maiden julkilausuma huolestutti yhdysvaltalaisia ​​ja eurooppalaisia ​​virkamiehiä erityisesti siksi, että se oli ensimmäinen kerta, kun Kiina oli selkeästi Venäjän puolella NATO:a ja Euroopan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä.

Brittiviranomaiset olivat arvioineet, että Putinin hyökkäys ennen olympialaisia ​​oli mahdollinen, mutta epätodennäköinen. Tieto perustui osittain länsimaisen tiedustelupalvelun raporttiin, mutta enimmäkseen analyyttiseen arvioon, jonka mukaan Venäjän suunnitelma läntisten pakotteiden voittamiseksi oli erittäin riippuvainen Kiinan tuesta ja näkemyksestä.

Britannian viranomaiset arvioivat myös, että Putinin ja Xin yhteinen julkilausuma helmikuun alussa oli selvä merkki Kiinan tuesta, jota Peking olisi ollut haluton antamaan, jos Putin olisi halukas jättämään olympialaiset varjoonsa aloittamalla omansa.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin sanoi keskiviikkona Pekingissä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että Venäjän ja Ukrainan tulisi “etsiä poliittista ratkaisua, joka ottaa huomioon molempien osapuolten oikeutetut turvallisuushuolet”.

– Kiina jatkaa rakentavaa roolia Ukrainan tilanteen lievittämisessä, Wang vakuutti.

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Peking 2022