Seuraa meitä:
Jääkiekko - Kiekkofani.com Jalkapallo - Futisfani.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa heti - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Tokio 2020

HS: Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori näkee Valko-Venäjän tilanteen ikävänä

Jan Vapaavuori puheenjohtaja Olympiakomitea
AOP

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori otti tiistaina kantaa urheilumaailmaa kuohuttaneeseen Valko-Venäjän olympiaurheilijatapaukseen. Mies näkee tilanteen vaikeana.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on tyytyväinen siihen, miten Kansainvälinen olympiakomitea IOC on reagoinut valkovenäläisen juoksijan Krystsina Tsimanouskayan tapaukseen. Tsimanouskaya kieltäytyi sunnuntaina Tokiossa nousemasta lentokoneeseen, kun häntä yritettiin painostaa palaamaan Valko-Venäjälle.

– Olympialiikkeen kulmasta katsottuna on tärkeää pyrkiä suojaamaan urheilijoita. Yhä voimistuva keskustelunaihe on se, että urheilijoilla pitää olla mahdollisuus ilmaista mielipiteitään, Vapaavuori kommentoi Helsingin Sanomille.

– Tämä tapaus on ikävä. Kansainvälinen olympiakomitea on selkeästi ilmaissut, että se pitää selvittää.

Vapaavuori korostaa, että olympialiike on rauhanliike, joka kokoaa urheilijat kilvoittelemaan huolimatta siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Usein siinä onnistutaan kohtalaisen hyvin, hän toteaa.

– Mutta kuten tästäkin nähdään, ongelmatonta kaikki ei ole, mies harmittelee.

Suomen olympiakomitean väleistä Valko-Venäjän olympiakomiteaan Vapaavuori kommentoi, että niitä ei hänen tietääkseen ole. Vapaavuori valittiin Suomen olympiakomitean johtoon viime marraskuussa.

– Voin sanoa ihan suoraan, että en tiedä omaa aikaani edeltävistä yhteyksistä, mutta ainakaan minulla itselläni ei ole ollut minkäänlaista kontaktia tai yhteyttä sinne.

IOC kieltäytyi alkukeväästä tunnustamasta vaalia, jossa Valko-Venäjän olympiakomitean johtoon valittiin presidentti Aljaksandr Lukašenkan poika Viktor Lukašenka. Sitä ennen johdossa oli 23 vuoden ajan presidentti itse. IOC totesi keväisessä lausunnossaan, ettei Valko-Venäjän olympiakomitea ole pystynyt suojelemaan urheilijoita poliittiselta vainolta.

Urheilijoita on erotettu maajoukkueista ja vangittu, kun he ovat osallistuneet esimerkiksi opposition mielenosoituksiin. Sekä isä että poika Lukašenkalla on porttikielto Tokion olympialaisiin.

Vapaavuoren mukaan Suomen olympiakomitea on osa eurooppalaista aateyhteisöä ja toimii sen mukaisesti. Näkemyksen taustalla on se, miten Valko-Venäjä suhtautuu keskeisiin demokratia- ja ihmisoikeusarvoihin.

– Pitää kuitenkin muistaa ja erottaa, että on valkovenäläiset urheilijat, ja sitten on Valko-Venäjän valtio, sen hallinto ja ehkä olympiakomiteakin, Vapaavuori alleviivaa.

Lähde: Helsingin Sanomat

KIEKKOFANI.COM

Loading RSS Feed

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Mainos

Lisää aiheesta Tokio 2020